Home » Știință » Astronomii au reuşit, în premieră, să obţină cea mai detaliată imagine cu suprafaţa unei stele aflate în afara Sistemului Solar

Astronomii au reuşit, în premieră, să obţină cea mai detaliată imagine cu suprafaţa unei stele aflate în afara Sistemului Solar

Publicat: 25.08.2017
Astronomii au realizat cea mai detaliată imagine a unei stele din afara sistemului nostru solar. Pe suprafaţa planetei a fost descoperit un nou fenomen pe care experţii nu îl pot explica.

Steaua imensă Antares face parte din constelaţia Scorpionului datorită nuanţei sale roşiatice, dar şi a locaţiei în care se află corpul ceresc, notează The Guardian. 

Noile imagini au fost produse prin intermediul European Southern Observatory (ESO) şi prezintă cele mai detaliate aspecte ale suprafeţei unei stele aflate în afara Sistemului Solar. Antares se află la 550 de ani lumină de Pământ şi are o masă de 15 ori mai mare decât Soarele, însă o parte considerabilă din materia sa se pierde în spaţiu deoarece steaua este pe punctul de a deveni o supernovă. 

Credit: Imagine obţinută de instrumentele Very Large Telescope Interferometer (VLTI)/ ESO/K. Ohnaka

Instrumentele din cadrul Very Large Telescope Interferometer (VLTI) combină lumina captată pentru crearea unui telescop virtual cu o rezoluţie echivalentă cu cea a oglinzi aflată la doar 200 de metri de corpul ceresc. 

Harta velocităţii suprafeţei de pe Antares/ Credit: ESO/K. Ohnaka.

,,Modul în care stelele precum Antares îşi pierd din masă atât de rapid în ultimele faze ale evoluţiei reprezintă o problemă analizată de peste jumătate de secol,” a afirmat Keiichi Ohnaka, autorul studiului. Observatoarele au identificat turbulenţe neaşteptate în atmosfera exterioară a stelei.  Acest tip de mişcări, spun experţii, nu sunt provocate curenţii de convecţie, moment în care fluxul gazos transferă căldură din nucleu către limitele externe ale stelei. Experţii sugerează că ar putea fi vorba de un nou proces necunoscut. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase