Home » Stiinta » Sonda Juno a realizat imagini uimitoare cu turbulenţele norilor de pe Jupiter

Sonda Juno a realizat imagini uimitoare cu turbulenţele norilor de pe Jupiter

Autor: Oana Bujor 09.27.2017
Noi imagini realizate de sonda spaţială Juno prezintă norii circulari de pe suprafaţa lui Jupiter. Imaginile au fost realizate de la o distanţă de 7.576 de kilometri.

Conform NASA, noile imagini prezintă două puncte de interes de pe planetă, cunoscute drept ”Coada Balenei” şi ”Pata lui Dan”.  Mail Online notează că sonda Juno a realizat imaginea în timpul celui de-al optulea zbor în jurul planetei, pe 1 septembrie, la ora 14:58, prin intermediul JunoCam.

Galerie foto

vezi galeria
4 foto

După primirea imaginilor, acestea au fost procesate de către cercetătorul Gerald Eichstadt, dezvăluind astfel culorile uimitoare şi modelul circular de pe gigantul gazos. 

Credit: NASA/ JPL Caltech

Imaginea este doar una dintre cele realizate pe 1 septembrie care prezintă diferite puncte de interes, în detaliu. O serie de patru imagini publicate de NASA prezintă polul sud furtunos al planetei. Prima imaginie prezintă centrul planetei, zona nordică şi aurorele de la Polul nord.  A doua imagine prezintă centura neagră care contrastează cu zonele mai deschise, care se află la altitudini diferite, denumite şi ”regiuni tropicale”. Interacţiunea dintre aceste două tipuri diferite de nori şi circulaţia acestora duce la formarea turbulenţelor, furtunilor şi vânturi cu viteze de peste 100 de km/s. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: