Prima pagină Stiinta

Chiar de sărbători, am fost la un pas de o întâmplare nefericită: un asteroid a trecut extrem de aproape de Pământ

Alexandru Voiculescu 12.29.2017 | ● Vizualizări: 1572
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Obiectul care a fost identificat de Crăciun s-a deplasat în distanţa dintre planeta noastră şi Lună, adică undeva la 225.000 de kilometri de Terra, cu o viteză de aproape 34.000 km/h.

Asteroidul, denumit YZ4, a fost identificat abia pe 25 decembrie şi a trecut pe lângă noi pe 28 decembrie, deci a fost detectat extrem de târziu.

Lungimea sa este estimată la 7-15 metri, scrie The Independent.

A trecut suficient de aproape de Pământ pentru a fi clasificat în categorie „obiectelor care trec aproape de Terra”. De fapt, orice obiect care este într-o distanţă de 6 milioane de mile (9.656.064 km) de Pământ e găseşte în această categorie.

Doar acest an, NASA a detectat aproape 2.000 de astfel de obiecte, dar estimează că se ştiu locaţiile a doar 3% din numărul total.

Asteroidul care a trecut recent a fost observat de savanţii de la Mount Lemmon Survey Observatory din Arizona. Este unul din asteroizii Apollo, un grup care trece regulat pe lângă planeta noastră.

Acesta, pentru că avea dimensiuni extrem de mici, nu putea afecta Pământul nici dacă intra în atmosferă, întrucât se dezintegra, fiind chiar mai mic decât obiectul din 2013 care a explodat în aer deasupra oraşului Chelyabinsk din Rusia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

''Oumuamua'', asteroidul hoinar şi unic din Sistemul Solar a cărui formă i-a surprins pe astronomi

Un ASTEROID din metal cu o valoare de 130.000 de ori mai mare decât toată economia mondială poate fi exploatat cu tehnologiile actuale

Dinozaurii au avut ghinion! Conform unui nou studiu, dacă asteroidul ar fi lovit în altă parte, aceştia ar fi supravieţuit

Va reuşi NASA să devieze un asteroid?

Tag-uri: asteroid | pamant | terra | nasa