Home » Știință » China doreşte să construiască cel mai puternic tunel de vânt hipersonic din lume

China doreşte să construiască cel mai puternic tunel de vânt hipersonic din lume

Publicat: 26.03.2018
Tunelurile de vânt aerodinamice sunt uimitoare, având multe aplicaţii, de la cele industriale la cele recreaţionale. Acum, China doreşte să doboare un record, construind un tunel care împinge aerul cu cea mai mare forţă decât oricare alt tunel din lume.

Noul proiect al chinezilor are în vedere construirea unui tunel de vânt în care aparatele, precum avioanele, pot călători de 10 ori mai rapid decât în oricare alt tunel, scrie Science Alert.

Aceasta are o lungime de 265 de metri şi va putea testa avioane la viteze de până la Mach 25, adică 30.625 kilometri pe oră sau de 25 de ori viteza sunetului.

„Noul tunel va ajuta domeniul tehnologiei hipersonice prin simularea mediului zborurilor la viteze extreme”, a precizat Han Guilai, cercetător la Academia Chineză de Ştiinţe. „Odată ce problemele sunt descoperite în aceste teste, acestea pot fi eliminate pentru a începe testele de zbor propriu-zise”.

Va mai dura ceva până când un avion va atinge prin puterea lui Mach 25, având în vedere că cel mai rapid avion de astăzi atinge abia Mach 3. Problemele cele mai mari apar desigur în aerodinamică şi în ingineria materialelor: chiar dacă s-ar putea realiza o propulsie care să ducă la viteze de 25 de ori mai mari ca viteza sunetului, aparatul în sine s-ar dezintegra în zbor. Aici intervine tunelul de vânt: cercetătorii pot efectua teste experimentale pentru a observa direct punctele slabe ale aeronavelor.

Mai mult decât atât, tunelul de vânt poate fi util şi în proiectarea noilor rachete militare. Armele hipersonice sunt acele arme capabile să călătorească la viteze de cel puţin Mach 5 şi care pot evita sistemele antirachetă din cauza (sau datorită) imprevizibilităţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai mare avion amfibiu din lume a efectuat primul zbor

Japonezii vor pedala 120 de km pentru a stabili un nou record cu avionul cu propulsie umană (VIDEO)

SUA vor să creeze un avion hipersonic – VIDEO

Experiment REVOLUŢIONAR. O femeie paralizată a pilotat un avion militar de asalt cu puterea minţii – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase