Home » Știință » Savanţii arată care sunt efectele renunţării la Facebook asupra organismului şi a nivelului de stres

Savanţii arată care sunt efectele renunţării la Facebook asupra organismului şi a nivelului de stres

Savanţii arată care sunt efectele renunţării la Facebook asupra organismului şi a nivelului de stres
Publicat: 07.04.2018
Conform unui nou studiu al cercetătorilor de la Australian Catholic University şi al University of Queensland din Australia, renunţarea la Facebook poate reduce nivelul de cortizol, un hormon esenţial asociat stresului. Totuşi, beneficiile nu sunt atât de clare.

Studiul a mai arătat că renunţarea la accesarea reţelei sociale scade sentimentul stării de bine. Rezultatele mixte pot indica ideea că o pauză temporară şi nu una definitivă de la Facebook sunt cele mai bune pentru sănătate, potrivit Science Alert.

După o perioadă de 5 zile, mulţi voluntari se bucurau să acceseze Facebook-ul din nou. „Utilizatorul obişnuit de Facebook poate găsi o cantitate mare de informaţii, iar pauza de la reţeaua socială poate ameliora acest stres – cel puţin pe termen scurt”, precizează cercetătorii.

Cu doar 138 de oameni implicaţi în studiu şi doar 5 zile de măsurători, o generalizare pentru cei peste un miliard de utilizatori ai reţelei sociale este imposibilă.

Cele 138 de persoane au fost împărţite în două grupuri. Primul grup nu a avut acces la Facebook timp de cinci zile, iar al doilea nu a avut nicio constrângere în utilizarea reţelei. „Deşi participanţii au arătat o îmbunătăţire în stresul fiziologic prin renunţarea la Facebook, aceştia au relatat şi o stare de bine mai slabă”, a precizat Eric Vanman, unul dintre cercetători de la Vanman. „Oamenii s-au simţit mai puţin satisfăcuţi cu viaţa lor şi abia aşteptau să se întoarcă la activitatea de pe Facebook”.

Vanman mai precizează şi că este vorba şi despre o deconectare socială de a fi în afara Facebook-ului – ceea ce duce la nivelul scăzut de stare de bine, dar renunţarea la reţeaua socială poate fi benefică datorită eliminării cantităţii mari de informaţie. Altfel spus, unii oameni nu pot trăi cu Facebook şi nu pot trăi fără Facebook.

De asemenea, există multe întrebări fără răspuns cu privire la modul în care reţelele sociale, în care poţi să ai acces instant la sute de prieteni şi cunoştinţe, au modificat interacţiunile umane.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Facebook îşi urmăreşte utilizatorii chiar şi când aceştia nu sunt conectaţi la reţeaua de socializare

Reţeaua de socializare a VIITORULUI: Utilizatorii se pot vedea într-o realitate virtuală – FOTO, VIDEO

Dacă ai impresia că cei din jurul tău au mai mulţi prieteni, este foarte posibil să te înşeli. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu de amploare

Pe câţi dintre prietenii tăi de pe Facebook te poţi baza? Un rezultat al cercetătorilor spulberă unul dintre marile MITURI

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase