Home » Știință » O sursă misterioasă produce substanţe chimice interzise care distrug stratul de ozon

O sursă misterioasă produce substanţe chimice interzise care distrug stratul de ozon

Publicat: 18.05.2018
Cercetătorii americani de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au observat o creştere neaşteptată şi persistentă de chimicale care distrug stratul de ozon, numite clorofluorocarburi (CFC-uri).

Utilizarea acestor compuşi chimici a fost interzisă în 1987, în cadrul Protocolului Montreal, care a fost un acord internaţional cu miza de a opri producţia de CFC-uri, scrie Science as Fact.

CFC-11, una dintre substanţele interzise, a fost folosită multă vreme pentru frigidere şi diverşi aerosoli. De la maximul din 1993, concentraţiile compusului în atmosferă au scăzut gradual până la 15%, iar oprirea totală a producţiei a avut loc în 2010. Totuşi, în ultimii ani, din 2014 până în 2016, emisiile de CFC-11 au crescut cu 25% peste media măsurată în perioada 2002-2012, încetinind declinul cu 50% din 2012.

„Este cea mai surprinzătoare observaţie pe care am făcut-o în 27 de ani”, a precizat Stephen Montzka, autorul principal al studiului. „Emisiile de astăzi sunt aproape la acelaşi nivel ca cele de acum 20 de ani”.

În diagrama de mai jos, se poate vedea concentraţia de CFC-11 în Emisfera Nordică (linia roşie) şi Emisfera Sudică (linia albastră) în comparaţie cu declinul prezis (liniile gri):

Credit: Montzka et al/Nature

Eliminând diferite posibilităţi, precum distrugerea vechilor clădiri care conţineau CFC-11 şi variaţiile vremii, „am ajuns la concluzia că cel mai probabil cineva produce CFC-11 care scapă în atmosferă”, a adăugat Montzka. „Nu ştim de ce ar face asta sau dacă are vreun scop anume sau este un produs secundar al altui proces chimic”. Cercetătorul afirmă că dacă problema este abordată acum, efectul va fi minor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Veste excelentă: stratul de ozon a început să se refacă

Gaura din stratul de ozon al Pământului se vindecă, conform unui studiu UNIC

Evoluţia surprinzătoare pe care o are stratul de ozon care protejează Terra de raze ultraviolete nocive – VIDEO

Stratul de ozon este din nou ameninţat de poluare, chiar după ce începuse să îşi revină. ”Descoperirea este înfricoşătoare”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase