Prima pagină Stiinta

Ochiul uman are capacitatea să creeze imagini ”fantomă”

Oana Bujor | 09.10.2018 | ● Vizualizări: 964
Foto ahiva      + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că ochii şi creierul uman sunt capabili să producă imagini „fantomă”.

Fizicienii au descoperit că este posibilă crearea imaginilor „fantomă” prin intermediul unei tehnici ce utilizează lumina pentru a crea imagini fără a o reflecta pe obiectul original. 

Conform Phys, tehnica implică luminarea unui obiect cu ajutorul unui câmp luminos structurat  şi înregistrarea luminii ce este reflectată de pe obiect cu ajutorul mai multor detectori. Între timp, un al doilea câmp luminos este modulat prin intermediul unui tipar proiectat anterior ce este trimis către un detector. 

Detectorul înregistrează şi integrează lumina pentru a crea o imagine. În cadrul cercetării, specialiştii au observat că ochiul uman şi creierul pot funcţiona împreună pentru a realiza funcţia unui al doilea detector, astfel poate reprezenta imaginea creată de fotoni ce nu au atins niciodată obiectul original. Experimentul a fost realizat prin poziţionarea unei persoane cu privirea către un ecran de unde era proiectată lumina. Voluntarii au fost expuşi unor biţi aleatorii de lumină, care după ce au fost combinaţi au format o imagine. În cadrul experimentului, imaginea formată era cea a lui Albert Einstein cu limba scoasă. Specialiştii au afirmat că studiul demonstrează o nouă formă a fenomenului vizual uman. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: ochi | creier | fantoma | imagini | vedere