Home » Știință » Cercetătorii au confirmat existenţa unei ”Luni” din praf ce orbitează în jurul Pământului

Cercetătorii au confirmat existenţa unei ”Luni” din praf ce orbitează în jurul Pământului

Publicat: 05.11.2018
O echipă de astronomi a confirmat existenţa a doi sateliţi din praf la 400.000 de kilometri de Pământ. În cadrul unui nou studiu a fost analizat un raport vechi de câteva zeci de ani (1961) ce propunea existenţa unor nori „fantomă” ce se formează între Pământ şi Lună. Însă deoarece sunt estompaţi, până în prezent au fost greu de observat, aşadar lucrarea a provocat controverse în momentul publicării.

În studiu, astronomii din Ungaria au dovedit existenţa norilor, scrie Tech Times. Punctele Lagrange, numite după astronomul şi matematicianul Joseph-Louis Lagrange, reprezintă două puncte gravitaţionale aflate între două obiecte spaţiale. 

Între Pământ şi Lună se află cinci puncte Lagrange, inclusiv L4 şi L5 ce au fost prezise chiar de astronom în 1722. Aceste puncte gravitaţionale formează un triunghi între Pământ şi Lună şi se mişcă în jurul planetei într-o orbită asemănătoare cu cea a Lunii. 

Norul de praf despre care Kazimierz Kordylewski  vorbea în raportul din 1961 este localizat în L5. În cadrul lucrării publicate la începutul lui 2018, Gabor Horvath din cadrul Univeristăţii Eotvos Lorand a creat o simulare computerizată pentru a observa cum se formează norii de praf şi cum pot fi detectaţi de pe Pământ. Ei au descoperit că un nor de praf, chiar şi unul temporar se găseşte în punctul L5. 

Sursa-Royal Astronomical Society 

Următorul scop al astronomilor a fost descoperirea norului de praf din L5. Echipa a utilizat un observator privat din Ungaria şi un sistem de filtrare polarizat ataşat unei camere. După luni de căutări, echipa a obţinut în cele din urmă imagini cu lumina polarizată a norilor. Măsurătorile se alătură celor dintr-un studiu separat realizat de o echipă de cercetători ruşi. „Norii Kordylewski sunt două dintre obiectele cel mai greu de observat, chiar dacă se află între Lună şi Pământ”, a declarat Judit Sliz-Balogh, unul dintre autorii lucrării. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase