Home » Știință » Cel mai mare supercomputer din lume a fost pus în funcţiune. Va imita creierul uman

Cel mai mare supercomputer din lume a fost pus în funcţiune. Va imita creierul uman

Publicat: 03.11.2018
Cel mai mare supercomputer din lume a fost pus în funcţiune. Va imita creierul uman
Cel mai mare supercomputer din lume ce poate realiza peste 200 milioane de acţiuni pe secundă a fost activat pentru prima oară. Computerul în valoare de 19,5 milioane de dolari este proiectat şi construit asemănător cu un creier uman.

Denumit maşinăria SpiNNaker, poate pune în funcţiune mai mulţi neuroni, în timp real decât orice altă maşinărie de pe Pământ. Conform Mail Online, supercomputerul va ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine impactul bolilor neurologice, precum Parkinsonul, asupra creierului. 

Cercetătorii Universităţii din Manchester au petrecut peste 10 ani pentru construirea lui SpiNNaker. Fiecare din cipurile computerului are 100 de milioane de părţi mobile ce sunt proiectate pentru a imita neuronii din creierul uman. „SpiNNaker gândeşte total diferit faţă de computerele convenţionale. Am realizat o maşinărie ce funcţionează mai mult ca un creier. Obiectivul final al proiectului este de amplasare a unui milion de nuclee în acelaşi computer. În prezent am obţinut acest lucru impresionant”, a declarat Steve Furber, principalul cercetător din cadrul proiectului. 

Neuronii biologici sunt de fapt celule prezente în sistemul nervos ce comunică prin emiterea unor semnale de energie electrică. Computerizarea neuromorfică  utilizează computere realizate la scală largă cu elemente ce imită semnalele neuronale. 

Unul dintre principalele scopuri ale computerului este să-i ajute pe neurologi să înţeleagă mai bine creierul uman. Acest lucru va fi obţinut prin punerea în funcţiune a unui număr extrem de mare de simulări în acelaşi timp, în zone izolate ale reţelei neuronale. 

Acest lucru include 80.000 de modele neuronale pentru un segment din cortex. De asemenea va simula şi zona creierului numită Basal Ganglia, zona afectată de Parkinson. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase