Home » Știință » AUDIO Savanţii au creat melodia răsăritului de pe planeta Marte, cu ajutorul tehnicilor de convertire a imaginilor în sunet

AUDIO Savanţii au creat melodia răsăritului de pe planeta Marte, cu ajutorul tehnicilor de convertire a imaginilor în sunet

AUDIO Savanţii au creat melodia răsăritului de pe planeta Marte, cu ajutorul tehnicilor de convertire a imaginilor în sunet
Publicat: 13.11.2018
Cercetătorii au realizat melodia răsăritului cu numărul 5.000 pe care roverul Opportunity l-a prins pe Marte, folosind tehnici de convertire a datelor în sunete pentru a crea o piesă de muzică de două minute.

Savanţii au creat melodia prin scanarea unei imagini de la stânga la dreapta, pixel cu pixel, luând în considerare luminozitatea şi informaţia sub formă de culori, combinându-le cu variaţia formelor de relief. Au folosit algoritmi pentru a atribui fiecărui element o anumită notă şi melodicitate, scrie Phys.

Armoniile mai lente şi mai încete sunt consecinţa fundalului întunecat şi sunetele mai înalte sunt rezultatul luminozităţii Soarelui.

Dr. Domenico Vicinanza de la Anglia Ruskin University şi Dr. Genevieve Williams de la University of Exeter, prezintă premiera mondială a piesei numită Mars Soundscapes in the NASA booth la Supercomputing SC18 Conference din Dallas pe 13 noiembrie.

Opportunity este un rover care a furnizat date omenirii de la nivelul solului marţian din anul 2004. La începutul lui 2018, comunicaţiile au încetat din cauza unei furtuni de nisip pe Marte. Savanţii speră ca roverul să îşi poată relua activitatea până la sfârşitul acestui an.

„Suntem încântaţi să prezentăm această lucrare despre această planetă fascinantă”, a precizat Vicinanza. „Sonificarea imaginilor este o tehnică foarte flexibilă utilizată pentru explorarea ştiinţifică şi poate fi folosită în mai multe domenii, de la studierea anumitor caracteristici ale suprafeţei unei planete şi atmosferei sale, la analizarea schimbărilor climatice sau la detectarea erupţiilor vulcanice. În medicină, poate oferi savanţilor noi metode de a analiza ocurenţa anumitor forme şi culori, ceea ce este util pentru a stabili diagnosticuri”, a adăugat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

Cercetătorii au găsit urme ale unor inundaţii pe Marte. ”Nu a fost un simplu râu”

Crearea unei colonii pe Marte în viziunea lui Ron Howard

Un nou studiu arată că astronauţii care vor călători pe Marte vor fi expuşi la o doză letală de radiaţie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase