Home » Știință » Un tip de hepatită pe care îl făceau doar şobolanii a fost transmis la oameni

Un tip de hepatită pe care îl făceau doar şobolanii a fost transmis la oameni

Un tip de hepatită pe care îl făceau doar şobolanii a fost transmis la oameni
Publicat: 23.11.2018
Doi pacienţi din Hong Kong s-ar fi îmbolnăvit de hepatită după ce au luat boala de la şoareci. Conform specialiştilor, acesta este primul caz de acest tip cunoscut din lume.

Descoperirea i-a suprins pe cercetători, deşi nu a fost imediat clar pericolul pe care îl reprezintă asupra sănătăţii oamenilor, scrie Independent.

„Deoarece tulpina întâlnită la şobolani este diferită faţă de cea întâlnită la oameni, ne-am putea gândi că nu poate fi transmisă. Aceasta este o descoperire clinică”, a declarat  Siddharth Sridha, unul dintre principalii cercetători din Universitatea Hong Kong.

Alte tulpini ale hepatitei E sunt deseori transmise la oameni prin intermediul apei contaminate, în special în zona de est şi sud a Asiei. În China, oamenii se îmbolnăvesc după ce consumă carne de porc negătită corespunzător sau măruntaie. De asemenea, China a dezvoltat un vaccin împotriva hepatitei E, însă nu este momentan disponibil în afara ţării. 

Primul caz al unei tulpini de hepatită întâlnită la şobolani şi transmisă la om a fost identificat în septembrie. Cercetătorii au confirmat că un bărbat de 56 de ani a fost afectat de o tulpină a hepatitei E întâlnită anterior doar la şobolanii din Vietnam.

Al doilea caz a fost descoperit după ce mai bine de 70 de pacienţi cu hepatita E au fost testaţi cu ajutorul probelor de sânge.

O femeie de 70 de ani cu sistemul imunitar slăbit era infectată cu tulpina hepatică. Femeia a fost internată în mai 2017 din cauza unor dureri abdominale, a durerilor de cap, anorexiei şi altor simptome. Probele de sânge prelevate de la ea au arătat că suferă de hepatita E, contractată de la şobolani. Ambii pacienţi au fost spitalizaţi la câteva săptămâni unul faţă de celălalt şi ambii trăiau la trei kilometri unul faţă de celălalt.

Departamentul pentru Sănătate din Hong Kong a declarat că momentan „sursa şi calea de infectare a celor două cazuri nu este identificată”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Apelul lansat de descoperitorul virusului hepatic C către autorităţile române. Metoda simplă prin care se poate opri evoluţia bolii

Unii donatori de sânge sunt purtători ai virusului hepatitei E, care provoacă o boală a ficatului

Cum se moare de la hepatita A?

Epidemia ignorată la nivel mondial: hepatita face aproape la fel de multe victime ca SIDA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase