Home » Știință » ”Pielea de găină” poate spori creşterea părului şi poate salva bărbaţii de la chelire

”Pielea de găină” poate spori creşterea părului şi poate salva bărbaţii de la chelire

”Pielea de găină” poate spori creşterea părului şi poate salva bărbaţii de la chelire
Publicat: 16.12.2018
Muşchii şi nervii care duc la pielea de găină stimulează şi celulele stem din piele să creeze foliculi şi să ducă la creşterea părului. Ya-Chieh Hsu, cercetătoare la Harvard University, a relatat descoperirile, încă nepublicate, la un simpozion al American Society for Cell Biology şi al European Molecular Biology Organization organizat pîn 9 decembrie.

„Pielea de găină cauzată de frig poate stimula creşterea blănii animalelor”, a precizat Hsu.

Nervii care fac parte din sistemul nervos simpatic – care controlează printre altele dilatarea pupilelor, bătăile inimii şi alte procese automate – se găsesc lângă celulele stem care vor crea foliculi de păr. De obicei, nervii sunt acoperiţi de un strat protector numit mielină, precum un cablu electric izolat. Dar grupul lui Hsu a găsit că terminaţiile nervoase sunt dezgolite acolo unde foliculii întâlnesc celulele stem, scrie Science News.

Nervii secretă un hormon numit noradrenalină, care este necesar pentru creşterea părului. Descoperirea poate explica şi de ce pierderea părului este un efect secundar al medicamentelor din categoria de inhibitori-beta, care interferează cu acţiunea noradrenalinei.

Nervii de lângă foliculi erau de asemenea înconjuraţi de micii muşchi care se contractă pentru a face pielea de găină. Şoarecii cu mutaţii care opreau creşterea lor nu aveau nici nervi înaceastă zonă, iar părul nu creştea normal. Mai mult, bărbaţii care nu au aceşti muşchi în scalp au tendinţe de chelire, descoperirea putând duce şi la tratamente împotriva chelirii prin restaurarea nervilor şi muşchilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce părul de pe cap creşte lung?

De ce părul de pe cap şi din barbă creşte permanent?

De ce unii oameni au părul creţ?

De ce oamenilor li se face „pielea de găină” în anumite situaţii?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase