Home » Știință » De la zăpada portocalie la mormoloci lungi cât faţa unui om. Cele mai bizare descoperiri ştiinţifice din 2018

De la zăpada portocalie la mormoloci lungi cât faţa unui om. Cele mai bizare descoperiri ştiinţifice din 2018

Publicat: 30.12.2018
Anul 2018 a fost plin în descoperiri ştiinţifice, iar unele dintre acestea au fost extrem de bizare, depăşind aşteptările normale şi dovedind că lumea înconjurătoare este în continuare plină de secrete.

Gândacii „karatişti” evită zombificarea

Viespile parazite, în particular viespile-smarald, vânează gândaci. După ce au paralizat picioarele victimei, viespea înţeapă creierul şi îl inundă cu o neurotoxină care deturnează sistemul nervos al gândacului, acesta devenind un zombi. Se credea înainte că gândacii nu au nicio apărare împotriva acestui atac, dar un nou studiu arată că insecta poate respinge prădătorul cu o lovitură la cap care trimite viespea să caute o pradă mai uşoară, scrie Live Science.

Detalii despre descoperire găsiţi la acest link.

„Umflătura” din gât

Credit: Xinjiang Meikuang General Hospital

„Domnul Zhang” a ajuns la Spitalul Xinjiang Meikuang din China în octombrie după ce a înghiţit o lingură cu un an mai devreme, lucru care nu i-a cauzat mari probleme, până când au apărut dureri după ce a fost lovit în piept. Trei doctori au înlăturat obiectul de 20 de centimetri într-o procedură care a durat circa două ore. „Nu am întâlnit un asemenea pacient până acum”, a precizat Dr. Xiwu.

Hexagon, dodecaedru sau scutoid?

Cercetătorii au descoperit o formă geometrică care există de mult în natură. A fost numită după o parte triunghiulară a toracelui de cărăbuş. Celulele epiteliale găsite pe suprafaţa corpurilor animalelor apar deseori în dispuneri scutoide, ceea ce ajută la minimizarea consumului de energie şi la maximizarea stabilităţii.

Detalii aici.

Cum ar fi dacă Pământul ar deveni coacăze?

Anders Sandberg, care lucrează la Universitatea Oxford, s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar fi format din coacăze. Primul lucru care ar avea loc este reducerea drastică în forţa gravitaţională, întrucât coacăzele sunt mai puţin dense decât substratul planetei noastre. Afinele s-ar comprima şi s-ar încălzi în zona internă, formând un gem gros care ar genera cutremure însemnate. 

Mormoloc lung cât faţa unui om

Credit: Earyn McGee/SWRS/The Frog Conservation Project

La început, cercetătorii din Arizona credeau că este un peşte, dar apoi au realizat că este vorba despre un mormoloc de dimensiuni monstruoase. Cercetătorul Earyn McGee l-a numit Goliat, speculând că mormolocul, care este mult mai mare decât o broască, suferea un dezechilibru hormonal. Goliat este suficient de mare pentru a acoperi faţa unui om. Şi da, încă trăieşte şi este în creştere.

Un câine a lins un om, iar omul a avut nevoie de amputări

Un bărbat din Wisconsin pe nume Greg Manteufel a suferit de o infecţie cu o bacterie numită Capnocytophaga după ce a fost lins de câinele său, ceea ce a dus la amputări ale picioarelor şi ale unor părţi ale braţelor. Bacteria trăieşte în multe animale de companie fără să le cauzeze probleme, dar dacă se transmite la om printr-o muşcătură sau zgârietură şi se răspândeşte în sânge, consecinţele pot fi letale. Dr. Silvia Munoz-Price, specialist în boli infecţioase, a precizat că acest caz este extrem de rar: „Mai mult de 99% dintre cei cu câini nu vor avea această problemă”.

Alte detalii despre cazul medical găsiţi la acest link.

Mormântul chinez antic care conţine oasele unui gibon dispărut

Arheologii au excavat mormântul Doamei Xia, bunica împăratului chinez Qin Shi Huang, care a trăit între 259 şi 210 î.e.n. Situl conţinea mai multe obiecte şi oase de animale, care ar fi fost animelele de companie ale femeii. Unele dintre acestea erau rămăşiţele unei specii până acum neidentificate, care a dispărut probabil în ultima eră glaciară. Aceasta a fost numită Junzi imperialis. Când trăia, individul avea circa 6 kilograme şi mânca fructe, frunze şi ocazional insecte şi ouă de păsări.

Detalii despre descoperire găsiţi aici.

Umflătura la ochi care era de fapt un vierme viu sub piele

Când umflătura a început să se mişte, femeia din Rusia a mers la spital, unde doctorii au aflat că sub piele se află viermele cunoscut sub numele de Dirofilaria repens, care infectează de obicei câini, pisici, vulpi şi alte mamifere sălbatice. Viermii se răspândesc prin muşcăturile de ţânţar şi trăiesc în cele mai multe cazuri sub piele. Oamenii sunt doar gazde accidentale. Medicii i-au înlăturat viermele.

Mai multe lucruri despre acest caz găsiţi aici.

Uranus miroase a ouă stricate

Atmosfera lui Uranus este plină de hidrogenul sulfurat, un gaz cu miros neplăcut, emanat şi de ouăle stricate. Compoziţia atmosferei celei de a şaptea planetă de la Soare a fost un subiect de dezbatere, iar noile date de la telescopul Gemini North din Mauna Kea, Hawaii, au identificat semnăturile chimice ale substanţei neplăcute.

Detalii despre descoperire la acest link.

Zăpadă portocalie în estul Europei

În mai, vizitatorii oraşului Soci din Rusia au dat peste o zăpadă portocalie, parcă desprinsă din altă lume. Meteorologii au atribuit acest fenomen nisipului şi prafului care a fost ridicat de furtunile din Africa. Zăpada colorată a căzut şi în alte ţări precum Bulgaria, Ucraina, Grecia, Republia Moldova, dar şi în România.

Detalii despre evenimentul meteorologic găsiţi la acest link.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

TOP 5 descoperiri ştiinţifice care au schimbat lumea

Cele mai importante descoperiri istorice din 2018. Epava intactă de pe fundul Mării Negre şi o imagine rară cu Iisus, printre cele mai valoroase

Trei invenţii care au fost descoperite printr-un accident

Ştiri şi realizări ştiinţifice din 2018 care au uimit lumea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase