Home » Știință » SpaceX pregăteşte lansarea primului test de zbor comercial cu echipaj. Misiunea va fi ”extrem de intensă”

SpaceX pregăteşte lansarea primului test de zbor comercial cu echipaj. Misiunea va fi ”extrem de intensă”

Publicat: 09.01.2019
Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a afirmat că peste aproximativ o lună va fi efectuat primul test, fără pilot, al navei Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională, precursor al unei misiuni cu astronauţi ce va avea loc în decursul anului 2019. El a avertizat că primele teste de zbor ale capsulei, construite la cererea NASA, vor fi „periculoase”.

Echipele de la sol din cadrul Centrului Spaţial Kennedy, operat de NASA, au amplasat racheta Falcon 9 şi capsula Crew Dragon pe platforma de lansare 39A, pe 3 ianuarie. Conform SpeceFlightNow, după ce a fost amplasată în poziţie verticală, specialiştii au realizat o serie de teste.

Oficialităţile au stabilit o nouă dată de lansare a primului test de zbor al capsulei Crew Dragon în orbita joasă a Pământului, misiune pe care NASA şi SpaceX au denumit-o Demo-1. Testul de zbor a fost programat pentru 17 ianuarie, însă Musk a declarat pe Twitter, recent, că lansarea misiunii Demo-1 se află la ”aproximativ o lună distanţă”.  În cadrul unui tweet pe care Musk l-a transmis unui utilizator, sâmbătă, el a adăugat că misiunea va fi „extrem de intensă”.

Sursa-SpaceX

„Primele zboruri sunt întotdeauna periculoase, deoarece sunt o mulţime de noi componente hardware”, a scris Musk. Deşi capsula Crew Dragon a fost dezvoltată de o companie privată, ea are ca scop transportul astronauţilor către ISS şi înapoi pe Pământ. Anterior, NASA, s-a bazat pe capsulele Soyuz pentru a efectua aceste călătorii. NASA a semnat un contract de 2,6 miliarde de dolari cu SpaceX în 2014 pentru a proiecta, dezvolta şi lansa capsula Crew Dragon, înţelegerea acoperă cele două teste de zbor, Demo-1 şi Demo-2, cât şi şase operaţiuni de transport a astronauţilor către şi de la staţia spaţială.

Un  contract similar a fost încheiat de NASA şi cu Boeing pentru dezvoltarea navei CST-100 Starliner, ce va fi lansată la bordul unei rachete United Launch Alliance Atlas 5.  În cadrul misiunii Demo-1, capsula Crew Dragon va fi lansată la bordul unei rachete Falcon 9 către orbita joasă a Pământului şi se va întâlni cu staţia spaţială la aproximativ 400 kilometri distanţă de Pământ. Nava va încerca să realizeze o andocare automată, o premieră pentru SpaceX. Capsulele Dragon ale companiei, utilizate în prezent, sunt prinse de către un braţ robotic al staţiei spaţiale.

După câteva săptămâni petrecute în orbită, capsula Crew Dragon se va decupla de pe staţia spaţială şi se va paraşuta în ocean. Dacă testele de zbor vor fi un succes, astronauţii NASA Droug Hurley şi Bob Behnken ar putea ocupa locurile din testul cu echipaj al capsulei Crew Dragon ce ar putea avea loc în această vară.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum arată noul costum pentru astronauţi creat de Space X

În ciuda succeselor recente, SpaceX anunţă că amână programul de turism spaţial

SpaceX, după o perioadă de tăcere, vine cu un nou model de rachetă

SpaceX a ales primul turist spaţial ce va călători până pe Lună

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase