Home » Știință » Asemănarea dintre Titan şi Pământ, scoasă la iveală într-un nou studiu. ”Este ca şi cum te-ai uita la un trotuar umed” – FOTO

Asemănarea dintre Titan şi Pământ, scoasă la iveală într-un nou studiu. ”Este ca şi cum te-ai uita la un trotuar umed” – FOTO

Publicat: 20.01.2019
Datele adunate de sonda Cassini oferă dovezi ale existenţei ploilor la polul nord al lui Titan, cea mai mare lună a lui Saturn. Ploaia poate fi primul indiciu al începutului verii în emisfera nordică a satelitului natural.

Rajani Dhingra, de la Universitatea Idaho din Moscova, şi colegii săi au identificat o trăsătură lângă polul nord al lui Titan într-o imagine realizată pe 7 iunie 2016 de instrumentul de lumină infraroşie de aproape al navei spaţiale Cassini, numit Visual and Infrared Mapping Spectrometer. Trăsătura reflectivă acoperă o arie de circa 120.000 de kilometri pătraţi, aproximativ jumătate din aria teritoriului României şi nu apărea pe alte imagini realizate de Cassini, scrie Phys.

Această trăsătură este cel mai probabil reflexia luminii solare pe o suprafaţă umedă. Studiul atribuie reflexia unui eveniment de ploaie cu metan, urmat probabil de o perioadă de evaporare.

„Este ca şi cum te-ai uita la un trotuar umed”, a precizat Dhingra.

Credit: NASA/JPL/University of Arizona/University of Idaho

Această suprafaţă reflectivă reprezintă primele observaţii ale ploii de vară în emisfera nordică a lui Titan. Dacă este să comparăm cu ciclul terestru de patru anotimpuri, un anotimp pe Titan durează 7 ani tereştri.

„Vrem ca predicţiile modelelor să se potrivească cu observaţiile. Această descoperire a ploii dovedeşte că acestea din urmă se potrivesc cu modelele teoretice ale climatului. Vara are loc. Cu întârziere, dar se întâmplă. Trebuie să găsim cauza întârzierii”, a adăugat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fenomenul BIZAR de pe Titan, satelitul natural al lui Saturn, a fost în sfârşit explicat de savanţi. ”Orice navă spaţială ar avea mari probleme”

Oamenii de ştiinţă descoperă o nouă asemănare între Titan şi Terra – VIDEO

Imagini impresionante realizate de sonda Cassini a norilor de metan de pe Titan – FOTO

Este un ”Pământ extraterestru”. NASA a publicat cele mai clare imagini cu luna lui Saturn, Titan – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase