Home » Știință » Un parazit transmis de pisică a fost asociat cu apariţia schizofreniei

Un parazit transmis de pisică a fost asociat cu apariţia schizofreniei

Publicat: 06.02.2019
Unul dintre cele mai ample studii de acest fel oferă dovezi privind legătura dintre un tip de infecţie cu parazitul „Toxoplasma gondii” şi schizofrenie.

Toxoplasma gondii este un parazit ce afectează zona creierului şi cu care ar fi infectate cel puţin 2 miliarde de persoane din lume. Infectarea cu acest parazit nu provoacă simptome la majoritatea persoanelor, dar în cazuri acute toxoplasmoza poate fi periculoasă, scrie Science Alert.

Adulţii sănătoşi nu sunt supuşi riscului, dar copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta simptome asemănătoare cu cele ale răcelii, vedere înceţoşată şi inflamaţii ale creierului. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, susceptibile la infecţie ce poate provoca anormalităţi fetale sau chiar avort spontan.

În afară de pericolele psihologice cunoscute, riscurile ciudate şi ambigue asociate infectării cu acest parazit rămân însă ipotetice, deşi o serie de cercetări ample sugerează că efectele ar putea fi mult mai grave. Cauzele rămân discutabile, dar se pare că parazitul – transmis de obicei de fecalele pisicilor –  a fost asociat cu o serie de efecte ce alterează comportamentul.

Studiile pe rozătoare au arătat că, în cazul infectării, acestea pierd o serie de inhibitori şi îşi pierd aversiunea pentru mirosul pisicii. Acelaşi tip de comportament riscant a fost observat şi la oameni, unde au fost descoperite asocieri între Toxoplasma gondii şi accidentele de maşină sau activitatea anteprenorială.

Alte studii au sugerat că parazitul poate creşte rata de suicid, în timp ce nenumărate analize au arătat că parazitul poate fi asociat cu o serie de afecţiuni neurologice, inclusiv epilepsie, Alzheimer şi Parkinson, printre altele.

În cadrul studiului recent, specialiştii Universităţii din Copenhaga au analizat informaţiile a peste 80.000 de indivizi ce au făcut parte din Studiul Donatorilor de Sânge Olandezi. Rezultatele analizelor au arătat că persoanele infectate cu Toxoplasma gondii prezentau un risc cu 50% mai mare de diagnosticare cu schizofrenie în comparaţie cu cei ce nu erau infectaţi.

De asemenea, asocierea devenea mult mai puternică când specialiştii au analizat informaţii prin prisma „temporalităţii” – factor ce sugerează observarea pacienţilor ce nu fuseseră diagnosticaţi cu schizofrenie când parazitul a fost descoperit în probele lor de sânge. „Asocierea este şi mai puternică când luăm în calcul temporalitatea şi luăm în considerare doar 28 de cazuri ce au fost diagnosticate cu schizofrenie după descoperirea parazitului în sânge”, au notat autorii studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cât de periculoşi sunt pentru om paraziţii de pisică? Răspunsul cercetătorilor după o analiză amplă

Parazitul care „controlează mintea” umană – FOTO

Cum ne poate „înnebuni” pisica pe care o ţinem în casă?

Unele cazuri de schizofrenie ar putea fi provocate de un parazit

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase