Home » Știință » Cercetătorii au descoperit un nou tip de magnet

Cercetătorii au descoperit un nou tip de magnet

Publicat: 13.02.2019
Cercetătorii au descoperit un nou tip de magnet
O echipă de specialişti a descoperit primele dovezi clare ale unui nou tip de magnet, unul ce ar putea îmbunătăţii performanţele tehnologiilor de stocare a datelor.

Magneţii cu un singur singlet diferă de cei obişnuiţi prin faptul că micii constituenţi magnetici se aliniează între ei pentru crearea unui câmp magnetic puternic. În contrast, magnetul descoperit recent are o forţă instabilă, scrie Phys

„Există nenumărate studii în prezent privind utilizarea magneţilor şi a magnetismului pentru îmbunătăţirea tehnologiilor de stocare a datelor”, explică Andrew Wray, profesor de fizică din cadrul Universităţii din New York. „Magneţii cu un singur singlet au o tranziţie mult mai bruscă între faza magnetică şi non-magnetică. De asemenea, este o mare diferenţă privind modul în care acest tip de magnetism reacţionează în contact cu electricitatea. Electronii ce pătrund în material interacţionează puternic cu momentele instabile magnetice. Aşadar este posibil ca aceste caracteristici să ofere un control mai bun asupra informaţiilor stocate magnetic”, a mai explicat Wray. 

Conform teoriei iniţiale ce provine din 1960, un magnet obişnuit deţine mici „momente magnetice” blocate în alinierea cu alte momente magnetice, toate funcţionând la unison pentru realizarea câmpului magnetic. Expunerea acestei structuri la căldură elimină magnetismul, deşi aceste momente magnetice rămân ele nu mai sunt aliniate. 

Noul tip de magnet demonstrează că, în lipsa momentelor magnetice, încă poate exista magnetism. Deşi pare imposibil, specialiştii susţin că un astfel de magnet poate exista datorită unui moment magnetic temporal numit „spin exciton”, ce poate apărea atunci când electronii se ciocnesc între ei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase