Home » Știință » Friedlieb Ferdinand Runge, chimistul căruia trebuie să-i mulţumim pentru descoperirea cafeinei

Friedlieb Ferdinand Runge, chimistul căruia trebuie să-i mulţumim pentru descoperirea cafeinei

Publicat: 08.02.2019
Friedlieb Ferdinand Runge a fost un chimist cunoscut pentru identificarea ingredientului activ numit cofeină. Acesta este celebrat printr-un doodle de către Google cu ocazia împlinirii a 225 de ani de la ziua sa de naştere.

Friedlieb Ferdinand Runge s-a născut pe 8 februarie 1795, lângă Hamburg, Germania, arătând din perioada adolescenţei un interes pentru experimente, ceea ce l-a dus la realizări însemnate, scrie The Independent.

Una dintre descoperirile acestuia – efectele dilatatoare pe care mătrăguna le are asupra pupilelor – a fost suficient de fascinantă pentru a capta atenţia lui Johann Wolfgang von Goethe. Intrigat de capacităţile lui Runge, Goethe l-a pus să identifice compoziţia chimică a boabelor de cafea. Rezultatul a fost izolarea ingredientului cafeină pentru prima dată, în 1819.

După ce şi-a obţinut doctoratul şi a devenit profesor la Universitatea Breslau, Runge a continuat să experimenteze, scriind două cărţi în care a descris utilizarea cromatografiei pentru a separa ingredientele chimice.

Savantul este cunoscut şi pentru cercetarea sa în coloranţi sintetici pe vremea când lucra la o fabrică din Oranienburg, după ce s-a retras din postul de profesor în 1831.

Friedlieb Ferdinand Rung

Acesta a identificat mai mulţi coloranţi şi un nou mod de a colora îmbrăcămintea. Printre substanţele descoperite şi numite se află şi acidul carbolic, acum numit fenol.

Friedlieb Ferdinand Runge a murit pe 25 martie 1867, rămânând până astăzi unul dintre cei mai iluştri şi cunoscuţi chimişti.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cafeaua noastra cea de toate zilele

6 greşeli care transformă cafeaua într-un pericol pentru organism

Beneficiile cafelei pentru sănătate. Nu contează ce şi câtă cafea bei, ea te ajută să trăieşti mai mult

Care este secretul ceştii de cafea perfecte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase