Home » Știință » Analizarea a 500.000 de oameni a scos la iveală cât de periculos este să consumi un singur pahar de alcool zilnic

Analizarea a 500.000 de oameni a scos la iveală cât de periculos este să consumi un singur pahar de alcool zilnic

Analizarea a 500.000 de oameni a scos la iveală cât de periculos este să consumi un singur pahar de alcool zilnic
Publicat: 16.04.2019
O cantitate moderată de alcool consumată zilnic poate creşte riscul de accident vascular cerebral, potrivit rezultatelor unui studiu făcut de o echipă de cercetători de la universităţile din Oxford, Marea Britanie, şi Beijing, China, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 500.000 de chinezi, pe o perioadă de zece ani. La nivel general, în China, unul din trei bărbaţi nu bea, iar numărul de femei care consumă alcool este foarte mic.

Studiul a definit o porţie de băutură ca fiind un pahar mic de vin, o sticlă de bere şi o singură doză de băuturi spirtoase.

Experţii au descoperit că unul sau două pahare de băuturi alcoolice zilnice cresc riscul de accident vascular cerebral cu 10-15%, iar patru doze măresc posibilitatea cu 35%. Cu alte cuvinte, alcoolul în cantităţi moderate nu este benefic pentru sănătate.

Cercetătorii care au efectuat studiul susţin, însă, că efectele alcoolului asupra persoanelor predispuse la accidente vasculare cerebrale nu sunt clare. Cu alte cuvinte, ei trebuie să colecteze mai multe informaţii pe parcursul următorilor ani.

Profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge, susţine că fiecare jumătate de sticlă de vin băută zilnic creşte, per total, riscul de accident vascular cu 38% la sută. El a afirmat că efectele alcoolului sunt opuse medicamentelor menite să scadă nivelul de colesterol din sânge şi să prevină accidentele vasculare.

Pe de altă parte, doctorul Stephen Burgess, de la Universitatea din Cambridge, susţine că rezultatele sunt limitate având în vedere faptul că grupul de studiu a fost format din chinezi şi că autorii s-au axat pe băuturile spirtoase, nu pe vin. Cu toate acestea, el recunoaşte că nu există beneficii cardiovasculare oferite de consumul moderat de alcool şi că limitarea acestor băuturi este ideală pentru cei care aleg, totuşi, să le consume.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase