Home » Știință » Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire

Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire

Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire
Publicat: 27.05.2019
Stresul de la locul de muncă şi procesul intens de învăţare sunt asociate cu scurtarea accelerată a lungimii telomerilor şi îmbătrânirea celulară, afirmă o echipă de oameni de ştiinţă americani de la Universitatea din Michigan.

Aceştia au efectuat un studiu pe 250 de studenţi la medicină care urmau cursurile facultăţii şi, în acelaşi timp, lucrau pe specializarea lor. Cercetătorii le-au investigat lungimea telomerilor care protejează ADN-ul de deteriorări în timpul diviziunii celulare, potrivit Rador. Telomerii sunt indicatori ai îmbătrânirii celulare, deoarece se scurtează lungimea acestora în celulele care urmează să moară.

În urma analizei lor, s-a stabilit că îmbătrânirea ADN-ului se accelerează de circa şase ori într-un proces intensiv de învăţare. Totodată, efectul negativ depinde de durata cursurilor.

O relaţie similară poate fi observată la persoanele cu profesii solicitante, dar şi în situaţii în care o persoană este expusă unui stres prelungit, pentru mai multe săptămâni sau luni, au mai arătat cercetătorii în studiul lor publicat în jurnalul Biological Psychiatry.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Savanţii au reuşit să oprească îmbătrânirea celulelor

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase