Home » Știință » Boala care reprezintă a treia cauză de deces în România

Boala care reprezintă a treia cauză de deces în România

Boala care reprezintă a treia cauză de deces în România
Publicat: 31.05.2019
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Pneumologie au precizat, joi, că a treia cauză de deces în România o reprezintă cancerul de plămâni, după bolile cardiace ischemice şi accidentul vascular cerebral, numai anul trecut fiind înregistraţi peste 11.000 de noi pacienţi, majoritatea fiind bărbaţi.

„Numărul deceselor provocate de cancer pulmonar este în creştere faţă de anul 2000, când era a patra cauză, potrivit datelor din raportul ”Profilul sănătăţii 2017”, realizat de Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE)” (…) În 2018 au fost înregistrate 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, aproape 2/3 înregistrându-se la sexul masculin. În România, un adult din trei fumează. Îngrijorător este şi faptul că rata fumatului este în creştere în rândul adolescentelor”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Pneumologie au mai subliniat că fumul de ţigară poate avea efecte notabile asupra fumătorilor pasivi, iar aproape 900.000 de persoane mor anual din acest motiv.

„Fumul de ţigară, însă, nu îi afectează doar pe fumatori, ci şi pe cei din preajma celor care au acest viciu. Astfel, la nivel global, din 7 milioane de decese anual cauzate de fumat, 890.000 sunt persoane afectate de fumatul pasiv”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, fumătorii sunt predispuşi la infecţii respiratorii severe, iar cei cu emfizem, bronşită cronică au un risc de deces de 12-13 ori mare comparativ cu nefumătorii indiferent de sex.

Cei care au renunţat la fumat, însă au un istoric de peste 38 pachete pe an, au dezvoltat un risc de pneumonie identic cu al fumătorului, mai spun reprezentanţii Societăţii Naţionale de Pneumologie. Acest risc este redus, potrivit specialiştilor, abia după 5 ani de la renunţare.

Managerul Institutului Naţional de Pneumologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, citat într-un comunicat de presă, a precizat că în cadrul unităţii medicale se depun toate eforturile de asistare a fumătorilor în încercarea acestora de renunţa la fumat.

„Institutul de Pneumologie este în prima linie de asistare atât a fumătorului în încercarea de a întrerupe fumatul cât şi pentru cazurile adesea disperate care apar induse de tabagism”, a explicat Beatrice Mahler.

De Ziua Mondială Fără Tutun 2019, Societatea Română de Pneumonologie trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care îl are fumatul asupra sănătăţii plămânilor, numărul de cancere pulmonare, boli obstructive cronice şi alte afecţiuni respiratorii înregistrate fiind în creştere.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase