Home » Știință » Un nou tratament pentru cancerul la sân oferă speranţe multor femei tinere

Un nou tratament pentru cancerul la sân oferă speranţe multor femei tinere

Publicat: 05.06.2019
Printr-o combinaţie a medicamentului ribociclib cu terapia hormonală se poate reduce cu circa o treime riscul de deces în cancerul mamar, arată un studiu realizat la Universitatea California din Los Angeles.

Femeile tinere care au primit diagnosticul de cancer mamar au acum o speranţă de viaţă mult mai mare, odată cu noul tratament inovativ, considerat „unul dintre cele mai mari avansuri în cercetarea cancerului de sân din ultimele decade”, potrivit The Guardian.

În urma adăugării de ribociclib, un medicament care atacă direct celulele canceroase, la terapia hormonală standard, s-a constatat o creştere semnificativă a speranţei de viaţă la pacientele aflate la premenopauză care suferă de forme avansate ale bolii.

În cazul acestora, riscul de deces a scăzut cu aproximativ o treime, comparativ cu cele are au primit doar terapia hormonală standard, potrivit studiului prezentat la întrunirea anuală, de la Chicago, a Asociaţiei Americane pentru Oncologie Clinică.

„Aceasta este o veste incredibil de bună pentru pacienţi şi familiile lor”, a declarat Delyth Morgan, directorul executiv al organizaţiilor Breast Cancer Care şi Breast Cancer Now.

La studiul coordonat de dr. Sara Hurvitz de la Universitatea California, din Los Angeles, au participat 672 de femei aflate la premenopauză, având vârste mai mici de 59 de ani, diagnosticate cu o formă avansată de cancer mamar HER2 negativ, una dintre cele mai agresive forme de cancer.

Pacientele au primit fie ribociclib, care acţionează direct asupra procesului din celule care determină creşterea cancerului, sau placebo. Toate participantele au primit şi terapie hormonală standard (un inhibitor de aromatază), folosită în tratamentul cancerului mamar.

După 42 de luni, 70% dintre femeile care au primit terapia combinată erau încă în viaţă, prin comparaţie cu 46% dintre cele care au primit doar terapia hormonală.

„Acesta este primul studiu care arată îmbunătăţirea ratei de supravieţuire pentru orice terapie ţintită, când este folosită împreună cu o terapie endocrină, ca un tratament de primă linie în cancerul mamar în fază avansată. Folosirea ribociclib ca terapie de primă linie a prelungit semnificativ speranţa de viaţă”, a precizat dr. Hurvitz.

Femeile care au primit acest medicament au trăit în medie cu 23,8 luni mai mult fără ca boala să avanseze, comparativ cu 13 luni în cazul celor care au primit placebo, a arătat cercetarea.

Potrivit lui Delyth Morgan, această clasă de medicamente şi modul în care încetineşte creşterea tumorilor mamare maligne este „unul dintre cele mai importante avansuri în cercetarea cancerului de sân din ultimele decenii” şi este vital ca toate pacientele să aibă acces la el. 

Acest studiu poate impulsiona noi cercetări care să demonstreze dacă o combinaţie de ribociclib şi alte tipuri de medicamente, care în prezent nu sunt aprobate, ar putea ajuta o altă clasă de paciente care au cancer mamar, cele care au primit anterior terapie hormonală.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Simptomele unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase