Home » Știință » A fost descoperită o nouă fază în evoluţia unei galaxii

A fost descoperită o nouă fază în evoluţia unei galaxii

A fost descoperită o nouă fază în evoluţia unei galaxii
Publicat: 22.06.2019
Astronomii declarau o galaxie moartă atunci când aceasta nu mai producea noi stele, însă o cercetare nouă sugerează că realitatea poate fi diferită.

Astronomii estimează că în Universul nostru există cel puţin 100 de miliarde de galaxii, care mai devreme sau mai târziu îşi vor găsi sfârşitul. Până de curând, oamenii de ştiinţă credeau că au o imagine bună asupra modului în care evoluează o galaxie de la naştere până în punctul în care „moare”, când în interiorul ei nu mai apar noi stele.

Un studiu recent, al Universităţii Kansas, a ajuns la concluzia că cunoaşterea legată de viaţa unei galaxii este incompletă, după ce a descoperit un nou stagiu de viaţă. Acesta a fost numit stagiul „quasarului rece”, notează Futurism.

Quasarii se formează atunci când o gaură neagră din mijlocul unei galaxii începe să absoarbă toate materialele din jurul ei. În acest punct, se formează un disc de acreţie care este super-încălzit. Toată energia electromagnetică pe care un quasar o emite face ca acesta să pară de câteva sute de ori mai luminos în comparaţie cu o galaxie obişnuită.

Până de curând, oamenii de ştiinţă ajunseseră la consensul că momentul în care o galaxie atinge starea de quasar, ea nu mai produce noi stele şi poate fi declarată „moartă”.

Folosind datele colectate de către telescopul XMM-Newton al Agenţiei Spaţiale Europene, pe care l-au studiat, conferenţiara universitară Allison Kirkpatrik, de la Universitatea Kansas, a descoperit că în aproximativ 10% dintre galaxiile ale căror găuri negre au format discuri de acreţie continuă să apară noi stele.

„Arată exact aşa cum te-ai aştepta să arate o gaură neagră masivă după ce a absorbit toate materialele necesare apariţiei de noi stele. Ele evoluează în galaxii eliptice şi totuşi am identificat o cantitate importantă de gaze reci. Aceasta este populaţia pe care o numesc „quasari reci”, a declarat  Allison Kirkpatrik.

Deşi studiul actual arată că aproximativ 10% dintre galxii sunt în acest stagiu, dr. Kirkpatric este de părere că toate galaxiile vor ajunge quasari reci într-un anumit moment.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase