Home » Știință » Măsurarea durerii şoriceilor de laborator are implicaţii majore în medicină

Măsurarea durerii şoriceilor de laborator are implicaţii majore în medicină

Măsurarea durerii şoriceilor de laborator are implicaţii majore în medicină
Publicat: 12.08.2019
Şoriceii de laborator sunt folosiţi pentru dezvoltarea unor noi medicamente, iar o măsurare mai precisă a durerii pe care aceştia o resimt poate conduce spre medicamente mai bune.

În ceea ce priveşte studiile clinice pentru dezvoltarea unor noi medicamente împotriva durerii, şoriceii se dovedesc a fi de mare ajutor, ei fiind primii pe care noile medicaţii sunt testate. 

De măsurarea cât mai precisă a durerii şi a reacţiilor şoriceilor depinde, în final, întreg procesul de creare a noilor medicamente. Pornind de la această realitate, Nathan Fried, expert în neuroştiinţe de la Universitatea Rutgers-Camden, şi o echipă de la Universitatea Pennsylvania au dezvoltat o nouă metodă prin care durerea subiecţilor de laborator poate fi evaluată mai bine, notează Medicalxpress.

„Atunci când ating lăbuţa unui şoricel, acesta şi-o retrage. Folosirea acest tip de comportament este metoda pe care am folosit-o de-a lungul deceniilor pentru a determina dacă un calmant funcţionează. Dar această retragere pare a fi asemănătoare indiferent dacă folosesc o perie moale sau un ac”, a declarat dr. Nathan Fried. „Dacă un şoricel îşi mişcă oricum lăbuţa, cum putem fi siguri că este vorba de durere?”, a mai adăugat acesta.

Folosind filmarea cu încetinitorul, tehnici moderene ale neuroştiinţelor şi inteligenţa artificală, cercetătorii au putut realiza o analiză detaliată a senzaţiilor experimentate de către şoricei atunci când îşi retrag lăbuţele. Pornind de la informaţiile astfel colectate, cercetătorii au putut realiza o scară a durerii adaptată rozătoarelor.

„Făcând asta, putem obţine mult mai multe informaţii legate de senzaţiile şoriceilor. Mai exact, în loc de simpla recunoaştere a prezenţei sau absenţei durerii, acum putem aproxima gradul durerii experimentate”, explică dr. Nathan Fried.

Măsurarea durerii se dovedeşte a fi o sarcină foarte complexă, chiar şi în cazul oamenilor, cărora li se cere să îşi evalueze propiile senzaţii de durere pe o scară de la 1 la 10, cauza fiind subiectivitatea experienţei. În cazul şoriceilor, acestă sarcină se poate dovedi mult mai grea. Dr. Fried face următoarea comparaţie în ceea ce priveşte complexitatea sarcinii: „Imaginaţi-vă că încercaţi să vă daţi seama de nivelul de durere pe care îl resimte un prieten al dumneavoastră doar analizând-i comportamentul. Asta facem noi, deoarece şoriceii nu ne pot descrie durerea pe care o resimt”.

Folosind filmarea cu încetinitorul, oamenii de ştiinţă au putut înregistra şi ulterior analiza reacţiile şoriceilor: modul în care şi-au retras lăbuţa, retragerea întregului corp sau mişcările ochilor, aceseta fiind imposibil de detectat cu ochiul liber. Pentru a putea vedea şi analiza aceste reacţii, au fost folosite clipuri care folosesc 1000 fps (cadre pe secundă).

Dr. Fried este de părere că instrumentul creat de echipa coordonată de către el va putea fi folosit de către toate laboratoarele şi speră ca pe viitor rezultatul muncii să fie un software open source.

Citeşte şi:

Un şoricel ar putea revoluţiona producţia de analgezice – VIDEO

Japonia a aprobat primele experimente cu hibrizi om-animal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase