Home » Știință » Alcoolul şi fumatul îţi afectează somnul mai mult decât cafeaua

Alcoolul şi fumatul îţi afectează somnul mai mult decât cafeaua

Alcoolul şi fumatul îţi afectează somnul mai mult decât cafeaua
Publicat: 12.08.2019
Consumul de tutun şi alcoolul înainte de a merge la culcare poate avea un efect negativ asupra calităţii şi duratei somnului pe timpul nopţii. De asemenea, cafeaua de după-amiaza târziu nu perturbă, în general, odihna de peste noapte.

Foarte mulţi oameni fumează şi beau alcool înainte de culcare crezând că vor dormi mai bine, însă acest lucru este greşit, potrivit unei cercetări publicate recent în jurnalul Sleep.

Potrivit studiului, pentru a dormi bine trebuie să renunţi la alcool şi nicotină, şi nu neapărat la cafeină, cu patru ore înainte de a merge la culcare. Acest lucru are drept efect îmbunătăţirea calităţii şi duratei somnului.

Studiul a fost condus de un cercetător de la Universitatea Florida Atlantic, care a fost ajutat şi de cercetători din alte instituţii medicale şi de educaţie din SUA, printre ele fiind Universităţile Harvard şi Mississippi.

Au fost analizate obiceiurile consumului de cafeină, alcool şi nicotină ale 785 de voluntari afro-americani pe parcursul a 5.164 de zile. Cercetătorii le-au monitorizat calitatea somnului folosind brăţări senzoriale, precum şi înscrisurile participanţilor din jurnalele de somn.

Concluzia a fost că oamenii care au consumat nicotină şi alcool cu până la patru ore înainte de a merge la culcare au resimţit cel mai mare impact în ciclurile lor de somn, chiar şi atunci când s-au luat în considerare vârsta, sexul, stresul şi alţi factori, potrivit Healthline.

Nicotina a avut un efect negatv puternic la persoanele care suferă de insomnie. Utilizarea tutunului noaptea a redus perioada de somn cu peste 40 de minute. 

Autorii studiului remarcă faptul că, deoarece nicotina a fost cea mai frecvent utilizată substanţă care ţinea oamenii treji noaptea, reprezintă încă un motiv pentru ca fumătorii să renunţe la acest obicei nesănătos. Aceasta include ţigările clasice, cele electronice, dar şi toate celelalte modalităţi prin care poate fi ingerată nicotină.

Cercetătorii notează că descoperirea lor ar trebui să îi determine pe medici şi alte persoane din domeniul medical să îi sfătuiască pe indivizii care se plâng că au probleme cu somnul să limiteze consumul de nicotină şi alcool înainte de somnul de noapte.

În privinţa cafelei, cercetătorii au găsit o mică legătură între consumarea unei ceşti cu patru ore înainte de a merge la somn şi dificultăţi în a dormi.

Specialiştii au avertizat că dozajul, sensibilitatea şi toleranţa nu au fost măsurate şi „pot juca un rol important în asocierea dintre consumul de cofeină şi somn”.

Practic, studiul sugerează că fumatul seara târziu şi un pahar suplimentar de vin după cină te menţin treaz, nu neapărat o ceaşcă de cafea consumată la ora 16:00 care te ajută să treci peste ultimele ore de muncă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce ne trezim în mijlocul nopţii şi nu mai putem să adormim la loc?

Te culci după miezul nopţii? Iată 7 consecinţe pe care le vei resimţi!

Ciudăţeniile unui geniu: Leonardo da Vinci şi programul său eficient de somn

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase