Home » Știință » Şoarecii de laborator au făcut cancer la plămâni din cauza expunerii la fumul rezultat din ţigările electronice

Şoarecii de laborator au făcut cancer la plămâni din cauza expunerii la fumul rezultat din ţigările electronice

Publicat: 10.10.2019
Expunerea la fumul ţigărilor electronice a determinat apariţia cancerului la plămâni la şoareci de laborator, potrivit unui nou studiu.

Publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences din 7 octombrie, studiul a arătat că nouă din 40 de şoareci care au fost expuşi la fum rezultat de la ţigări electronice cu nicotină, timp de 54 de săptămâni, au dezvoltat adenocarcinoame pulmonare. Totodată, niciunul dintre ceilalţi 20 de şoareci din studiu, care au fost expuşi la fum rezultat de la ţigări electronice fără nicotină, nu a dezvoltat cancer.

Condusă de profesorul Moon-shong Tang, din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii din New York, cercetarea a scos la iveală şi  că 23 dintre cei 40 de şoareci expuşi la fumul ţigărilor electronice cu nicotină au dezvoltat hiperplazia vezicii urinare, modificări genetice care determină celulele să se multiplice şi care duce la creşterea ţesutului anormal, observat în cancer, potrivit Eurekalert.

În schimb, dar unul dintre cei 17 şoareci care au fost expuşi fumului rezultat din folosirea ţigărilor electronice fără nicotină au dezvoltat hiperplazie

Moon-shong Tang recunoaşte că studiul său are limitări, una dintre ele că a fost desfăşurat pe un grup mic de şoareci. Totodată, şoarecii nu au inhalat fum precum o fac oamenii, dar întregul corp al rozătoarelor a fost expus la el.

„Fumul de tutun este printre cei mai periculoşi agenţi din mediu la care oamenii sunt expuşi în mod obişnuit, dar fumul rezultat în urma folosirii ţigărilor electronice nu a fost înţeles pe deplin ca o potenţială ameninţare pentru oameni”, a afirmat Tang, profesor la departamentele de Medicină de Mediu, Medicină şi Patologie. Acesta a precizat că rezultatele cercetării pe şoareci nu au menirea să fie comparate cu bolile umane, dar argumentează că fumul rezultat în urma folosirii ţigărilor electronice trebuie analizat mai mult înainte să fie considerat sigur şi „vândut ca atare”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

O boală misterioasă „macină” plămânii amatorilor de ţigări electronice

Avertisment ONU: Ţigara electronică a devenit un real pericol

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii foarte periculoase

Ţigările electronice afectează celulele stem

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase