Home » Știință » Un test de sânge ar putea detecta cancerul la sân cu cinci ani înainte de apariţia simptomelor

Un test de sânge ar putea detecta cancerul la sân cu cinci ani înainte de apariţia simptomelor

Publicat: 06.11.2019
Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani mai devreme înainte de apariţia primelor semne clinice ale bolii datorită unui test de sânge care identifică reacţia imunitară a organismului la anumite substanţe produse de celulele tumorale, potrivit unui nou studiu.

Celulele canceroase produc anumite proteine, denumite antigeni, care stimulează organismul să producă anticorpi împotriva lor – autoanticorpi, potrivit Science Daily.

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham (Marea Britanie) au descoperit că acei antigeni asociaţi tumorilor (TAAs) reprezintă un bun indicator al prezenţei cancerului în organism. Pornind de la această descoperire, ei au dezvoltat secvenţe de TAAs despre care se ştie că sunt asociate cancerului mamar, pentru a detecta dacă există sau nu autoanticorpi împotriva lor în probele de sânge recoltate de la paciente diagnosticate cu această boală.

Realizat la Centrul de Excelenţă în Autoimunitate împotriva Cancerului (CEAC) al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Nottingham, studiul pilot realizat de cercetători a inclus recoltarea de probe de sânge de la 90 de paciente care erau deja diagnosticate cu cancer mamar care au fost comparate cu mostre prelevate de la alte 90 de femei fără cancer mamar (grupul de control).

Oamenii de ştiinţă au folosit tehnologia de screening care le-a permis analizarea rapidă a probelor de sânge pentru prezenţa autoanticorpilor împotriva a 40 de TAAs asociate cu cancerul de sân şi, de asemenea, 27 de antigeni asociaţi tumorilor care nu erau cunoscuţi ca având legătură cu boala.

„Rezultatele studiului nostru arată că cancerul la sân induce autoanticorpi împotriva seriei de antigeni specifici asociaţi tumorilor. Am putut detecta cancerul cu o precizie rezonabilă, identificând aceşti autoanticorpi în sânge”, a afirmat cercetătoarea Daniyah Alfattani, unul dintre autorii studiului care a fost prezentat la o conferinţă organizată de National Cancer Research Institute (NCRI) în oraşul Glasgow, Marea Britanie.

Cercetătorii au identificat trei secvenţe diferite de TAAs împotriva cărora să testeze autoanticorpi.

O serie cu cinci TAAs a detectat corect cancerul mamar în 29% dintre probele de sânge recoltate de la pacientele care aveau cancer mamar şi a identificat corect inexistenţa bolii în cazul a 84% dintre probele din grupul de control al femeilor care nu aveau această boală.

Seria cu şapte TAAs a identificat corect prezenţa cancerului în cazul a 35% dintre probele femeilor bolnave şi inexistenţa lui în 79% dintre mostrele din grupul de control.

Seria cu nouă antigeni a depistat corect 37% dintre probele recoltate de la pacientele bolnave de cancer la sân şi 79% dintre persoanele fără cancer.

„Trebuie să dezvoltăm şi să validăm în continuare acest test”, a precizat Daniyah Alfattani, precizând că descoperirile sunt încurajatoare şi indică că „este posibilă detectarea semnelor cancerului mamar precoce”.

Test de sânge pentru mai multe tipuri de cancer

Cercetătorii testează, în prezent, probe sangvine recoltate de la 800 de pacienţi pornind de la seria cu nouă TAAs, sperând să îi poată îmbunătăţi acurateţea. 

Un test similar pentru cancerul pulmonar este testat într-un studiu randomizat controlat în Scoţia, la care participă 12.000 de oameni cu risc sporit de a dezvolta această afecţiune, întrucât sunt fumători. 

Cercetătorii din cadrul CEAC lucrează, totodată, şi la teste similare pentru cancerul pancreatic, colorectal şi hepatic. Aceste tipuri de tumori solide, precum şi cancerul pulmonar şi de sân reprezintă aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancer la nivel mondial.

„Un test de sânge capabil să detecteze oricare dintre aceste tipuri de cancer într-un stadiu incipient este obiectivul cheie al muncii noastre”, a concluzionat cercetătoarea Daniyah Alfattani.

Vă recomandăm să citiţi şi:

”Biopsia lichidă”, INOVAŢIA uriaşă în medicină!

Un proces celular nou descoperit opreşte cancerul de la rădăcini

De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?

Factorii care provoacă apariţia cancerului la copii şi modul în care poate fi depistată boala

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase