Home » Știință » Imaginea spectaculoasă a unei stele ”canibale”, publicată de astronomi

Imaginea spectaculoasă a unei stele ”canibale”, publicată de astronomi

Publicat: 07.02.2020
Imaginea spectaculoasă a unei stele ”canibale”, publicată de astronomi
Imaginea spectaculoasă a unei stele „canibale", care devorează un astru vecin mai mic, a fost publicată de astronomii suedezi, care au surprins scena cu ajutorul Observatorului din Atacama, din America de Sud.

Cercetătorii au reuşit să surprindă o stea pe cale de a muri, iar acest „proces al morţii” a fost întrerupt prematur când un astru de dimensiuni mai mici a fost înghiţit de aceasta.

Este vorba despre sistemul stelar HD 101584, a precizat astronomul Hans Olofsson, de la Universitatea de tehnologie Chalmers din Suedia.

Coliziunea extrem de violentă nu numai că a întrerupt evoluţia stelei mai mici într-o uriaşă roşie, dar a şi stopat procesul morţii astrului mai mare.

Imaginea este utilă pentru cercetători pentru că aduce informaţii despre evoluţia şi moartea stelelor.

„În prezent, putem descrie procesul morţii comun stelelor similare Soarelui, dar nu putem explica de ce şi când se întâmplă exact. HD 101584 ne-a oferit indicii importante, pentru că, în prezent, se află într-o etapă intermediară dintre alte două pe care le cunoaştem mai bine”, a spus Sofia Ramstedt, coautor al studiului, de la Universitatea din Uppsala, Suedia.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase