Home » Știință » Maturarea in vitro, folosită cu succes în cazul unei femei care a suferit de cancer

Maturarea in vitro, folosită cu succes în cazul unei femei care a suferit de cancer

Maturarea in vitro, folosită cu succes în cazul unei femei care a suferit de cancer
Publicat: 22.02.2020
Din cauza tratamentului împotriva cancerului, femeia a devenit infertilă şi de aceea a avut nevoie de o procedură in vitro pentru a da naştere.

O femeie de 34 de ani din Franţa, care a devenit infertilă din cauza tratamentului împotriva cancerului pe care l-a urmat, a reuşit să dea naştere unui bebeluş cu ajutorul unor ovule maturate în laborator. Oamenii de ştiinţă care au ajutat-o pe femeie explică faptul că acesta este primul caz din lume în care această tehnică a fost folosită, notează Science Alert.

Înainte de începerea chimioterapiei, medicii au recoltat şapte ovule imature din ovarele femeii, pe care le-au suspus maturării in vitro (IVM), care a permis continuarea dezvoltării acestor celule. Această tehnică este folosită cu succes pentru fertilizarea şi inseminarea imediată, totuşi, până acum, nu a oferit rezultate pozitive în cazul pacienţilor de cancer.

Michael Grynberg, directorul Departamentului de Medicină Reproductivă şi Conservarea Fertilităţii din cadrul Spitalului Universitar Antoine Beclere, explică faptul că i-a oferit femeii două opţiuni: maturarea in vitro sau conservarea ţesutului ovarian. Acesta explică faptul că femeia a decis să folosească prima opţiune şi asta deoarece considera că cea de a doua era prea invazivă, în contextul în care fusese diagosticată recent cu cancer mamar. De asemenea, conservarea ţesutului ovarian e o intervenţie care ridica o serie de riscuri suplimentare pentru sănătatea femeii.

La cinci ani după diagnosticul de cancer mamar, femeia a reuşit să se recupereze complet, dar tratamentele la care a fost supusă au făcut-o infertilă, dar, din fericire, şase dintre ovulele recoltate au supravieţuit procedurilor. Medicii au decis să transplanteze unul dintre aceste ovule, care, din fericire, s-a dovedit viabil, femeia reuşind să dea naştere unui bebeluş în vara anului 2019.

Dr. Grynberg explică faptul că această reuşită dovedeşte că tehnica de maturare in vitro poate fi îmbunătăţită pentru a putea fi folsită şi de către femeile care vor să fie mame.

Cazul acestei femei a fost prezentat într-un articol recent pubicat în Annals of Oncology.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase