Home » Știință » Cercetătorii de la MIT propun un dispozitiv care, teoretic, ar putea transforma semnalele Wi-Fi în energie

Cercetătorii de la MIT propun un dispozitiv care, teoretic, ar putea transforma semnalele Wi-Fi în energie

Cercetătorii de la MIT propun un dispozitiv care, teoretic, ar putea transforma semnalele Wi-Fi în energie
Publicat: 04.04.2020
Cercetătorii vor să convertească undele terahertz pentru a produce energie pentru dispozitivele pe care le folosim.

Energia este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim, de obţinerea şi distribuirea acesteia fiind legate cele mai mari ameninţări asupra vieţii umane: încălzirea globală, conflictele militare şi economice. Un grup de oameni de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au gândit un dispozitiv care ar putea să obţină energie dintr-o sursă pe care în prezent o ignorăm: undele terahertz, emise de către dispozitivele care recepţionează semnale Wi-Fi, notează Phys.

Aceste unde, cunoscute şi sub numele de unde T, se află între microunde şi lumina infraroşie în spectrul electromagnetic şi sunt produse de orice obiect care emite căldură, inclusiv corpurile noastre. Din această cauză, undele T se află peste tot în jurul nostru, dar potenţialul lor energetic rămâne neexploatat. Proiectul oamenilor de ştiinţă de la MIT include un dispozitiv care poate să convertească undele T ambientale în curent continuu, o formă de energie electrică care este folosită de către marea majoritate a dispozitivelor electrice din casele noastre.

„Suntem înconjuraţi de unde electromagnetice din gama terahertz. […] Dacă putem transforma acea energie într-o sursă de energie pe care o putem folosi pentru viaţa de zi cu zi, asta ar ajuta la abordarea provocărilor energetice cu care ne confruntăm în acest moment”, explică Hiroki Isobe, cercetător postdoctoral al Laboratorului  de Cercetare a Materialelor din cadrul MIT.

Pentru a realiza această conversie a undelor T în curent continuu, cercetătorii au decis să nu folosească abordările convenţionale din domeniu: folosirea diodelor şi, în schimb, au decis să abordeze problema din perspectiva mecanicii cuantice. Astfel, undele T ar trebui să „ordoneze” electronii, făcând ca mişcarea acestora să aibă loc într-o singură direcţie. Experimentele realizate în laborator au demonstrat că un material precum grafenul se dovedeşte ideal pentru testarea acestei ipoteze.

Dr. Liang Fu, co-autor al studiului, explică faptul că acest dispozitiv ar trebui să funcţioneze într-un mod similar celulelor solare; diferenţa faţă de aceste dispozitive fiind reprezentată de către lungimile de undă din spectrul electromagnetic pe care le captează. De asemenea, trebuie precizat faptul că membrii echipei îşi orientează atenţia către producerea unui dispozitiv care să poată transforma undele T în curent continuu la temperatura camerei.

Studiul High-frequency rectification via chiral Bloch electrons a fost publicat în Science Advances.

Citeşte şi:

O nouă moleculă absoarbe cu 50% mai bine energia solară

Cercetătorii au identificat o nouă metodă prin care căldura poate fi convertită în energie electrică

Panourile fotovoltaice care pot produce energie şi noaptea

Singura cale de a rezolva problema schimbării climatice este folosirea energiei nucleare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase