Home » D:News » Oamenii cresc mult mai înalţi. Cât au crescut românii în ultimii 100 de ani? Care sunt lunganii Europei?

Oamenii cresc mult mai înalţi. Cât au crescut românii în ultimii 100 de ani? Care sunt lunganii Europei?

Oamenii cresc mult mai înalţi. Cât au crescut românii în ultimii 100 de ani? Care sunt lunganii Europei?
Publicat: 27.07.2016
Bărbaţii olandezi şi femeile din Letonia sunt în prezent cei mai înalţi oamenii din lume, conform unui studiu recent. Dar pe ce loc se clasează Romania?

Bărbaţii au crescut tot mai înalţi de-a lungul ultimelor secole, femeile din Coreea de Sud au crescut cu 20 de cm mai mult în timp ce bărbaţii iranieni au obţinut  16,5 cm în plus. Un studiu global amănunţit a calculat înălţimea medie a persoanelor de 18 ani, bărbaţi şi femei, din 200 de ţări între anii 1914 şi 2014.

Rezultatele au dezvăluit că în timp ce suedezii erau cele mai înalte persoane din lume în 1914,  olandezii au urcat de pe poziţia a 12-a pe prima poziţie, cu o înalţime medie de 182.5cm.

Femeile românce se află pe poziţia 161, înălţimea medie în 1914 fiind de 151,1cm şi în 2014 de 162,7cm, cu o diferenţă de 11 cm acumulată în 100 de ani.

Femeile din Letonia au urcat de pe locul 28, pe care l-au dobândit în 1914, pe locul întâi, cu o înalţime medie de 169.8cm.

 Schimbările înălţimii femeilor din 1914 până în prezent – INFOGRAFIC

Creşterea în înălţime a fost prezentă în toate ţările lumii în ultimul secol, atât femeile cât şi bărbaţii au adăugat 11cm în plus înălţimii acestora din 1914. 

James Bentham, coautorul cercetării, de la Imperial College din Londra afirmă că înălţimea medie a crescut deoarece acum oamenii au acces mult mai uşor la produse nutriţionale, îngrijire medicală sau igienă. ,,Majoritatea persoanelor ar creşte la acelaşi înălţimi dacă ar trăi în acelaşi mediu,” a declarat el.

Coautorul proiectului, Elio Riboli, a prezentat o serie de avantaje ale persoanelor mai înalte ,,Vestea bună este că persoanele înalte au o speranţă de viaţă mult mai mare. În mare parte datorită riscului scăzut de dezvoltare a problemelor cardiovasculare”. Dar Riboli avertizează că, deşi oamenii înalţi au salarii mai mari şi un nivel mult mai ridicat al educaţiei, aceştia pot dezvolta boli asociate cancerului.

Schimbările înălţimii bărbaţilor din 1914 până în prezent-INFOGRAFIC

Studiul a inclus aproape 1.500 de surse inclusiv studiile guvernamentale despre sănătate şi date militare, pentru a determina schimbările înălţimii persoanelor de 18 ani din 200 de ţări, de-a lungul a 100 de ani.

Bărbaţii din România se află pe poziţia 68, înălţimea acestora fiind de 163,8cm în 1914, iar în 2014 de 174,7cm, cu o diferenşă de 10,9cm.

Înălţimea femeilor din Coreea de Sud a crescut cu 20 cm în timp ce sud-africanii au crescut cu doar 1,4cm.  Înălţimea americanilor a scăzut de pe locul trei, ajungând pe locul 37 în 2014, fapt datorat scăderii nivelului de nutrienţi şi a inegalităţilor economice şi sociale.

Deşi înălţimea medie a crescut în Uganda şi Nigeria în timpul secolului XX, acesta s-a inversat în ultimii ani, înalţimea tinerilor de 18 ani fiind în scădere.

,,Unul dintre motivele scăderii înălţimii celor din Africa este economia”,  a declarat Alexander Moradi de la Universitatea din Sussex.

 Benthlam crede că trendul global crescut are ramificaţii importante. ,,Înălţimea este influenţată puternic de mediul înconjurător . Înălţimea ne afectează atât speranţa de viaţă cât şi sănătatea noastră ca adulţi,” a adăugat el.

Sursa: The Guardian 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase