Home » Știință » Pentru a doua oară, OMS a oprit testele clinice la hidroxiclorochină: Nu reduce mortalitatea la COVID

Pentru a doua oară, OMS a oprit testele clinice la hidroxiclorochină: Nu reduce mortalitatea la COVID

Publicat: 18.06.2020
Pentru a doua oară, OMS a oprit testele clinice la hidroxiclorochină: Nu reduce mortalitatea la COVID
Hidroxiclorochina, este un medicament anti-malarie / Credit foto: Shutterstock

Hidroxiclorochina, medicamentul folosit inclusiv în România pentru tratarea pacienților COVID-19, a fost oprit din testele clinice de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Motivul: nu reduce mortalitatea în cazul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Este a doua oară când OMS oprește testarea hidroxiclorochinei.

Hidroxiclorochina, precum și medicamentul relaționat clorochina, au fost folosite pe scară largă de către multe state ca potențial tratament împotriva coronavirusului. Acest medicament, care nu este unul scump, este folosit și în România, fiind parte a protocolului stabilit de Ministerul Sănătății în martie pentru tratarea pacienților COVID-19.

Folosirea lui ca potențial tratament împotriva coronavirusului a fost intens promovată și de către președintele american Donald Trump. Și în Franța a fost utilizat medicamentul până la interzicerea lui în 28 mai, terapia fiind bazată pe studiile efectuate de doctorul Didier Raoult, ale cărui cercetări au fost criticate de alți oameni de știință din cauza dovezilor slabe pe care le aducea. Suedia s-a numărat printre primele state care au renunțat la folosirea clorochinei ca tratament împotriva COVID-19, după ce s-a constatat că provoca probleme cardiace.

De ce a oprit OMS, pentru a doua oară, testele clinice la hidroxiclorochină

Studii efectuate în ultimele săptămâni au adus dovezi că hidroxiclorochina nu oferă beneficii pacienților COVID-19 și nici nu previne îmbolnăvirea celor care au contactat coronavirusul.

Este vorba de mai multe studii efectuate. Unul dintre ele, Solidarity, inițiat de OMS încă din martie și la care a participat și România, a urmărit eficacitatea a patru tratamente împotriva COVID-19: Lopinavir și Ritonavir (folosite pentru infecția HIV); Lopinavir – Ritonavir și Interferon-beta (citokină folosită pentru tratarea sclerozei multiple); hidroxiclorochină (tratament dezvoltat pentru malarie și boli autoiumne, precum lupus); Remdesivir (un antiviral aflat în teste pentru Ebola, dar aprobat luna trecută de FDA ca tratament împotriva coronavirusului).

Un alt studiu, Discovery, inițiat de Institutul Național de Sănătate Publică din Franța și derulat în mai multe state europene, a urmărit mai multe tratamente, printre care și hidroxiclorochină.

Medicul Ana Maria Henao Restrepo, din cadrul OMS, a declarat miercuri, la o conferință de presă virtuală la Geneva, că „dovezile interne aduse de studiile Solidarity/Discovery, dovezile externe aduse de studiul Recovery, dar și probele combinate din aceste mari studii randomizate sugerează că hidroxiclorochina, în comparație cu tratamentele obișnuite ale pacienților spitalizați pentru COVID -19, nu contribuie la reducerea mortalității acelor pacienți”.

În baza acestor dovezi, OMS a decis retragerea hidroxiclorochinei din studiul Solidarity, scrie Medical Xpress.

Henao Restrepo a declarat că nu este o recomandare politică a OMS, iar decizia de a opri testarea hidroxiclorochinei la pacienții COVID-19 spitalizați nu vizează utilizarea sau evaluarea medicamentului ca tratament preventiv împotriva coronavirusului.

Cel mai mare studiu pe hidroxiclorochină, derulat de Universitatea din Oxford

La începutul acestei luni, studiul Recovery, desfășurat în Marea Britanie de către Universitatea din Oxford, a concluzionat că hidroxiclorochina nu a avut „niciun beneficiu” pentru pacienții internați pentru COVID-19.

Studiul, cel mai mare de până acum, a fost unul aleatoriu, fiind desfășurat pe 11.000 de pacienți din 175 de spitale din Marea Britanie în care s-au testat o serie de potențiale tratamente împotriva COVID-19.

„Concluzia noastră a fost că acest tratament (hidroxiclorochina n.r.) nu reduce riscul de a muri de COVID în rândul pacienților spitalizați”, a declarat Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Oxford și co-autor al studiului.

Anunțul OMS a venit după ce, luni, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a decis retragerea autorizațiilor de utilizare de urgență pentru hidroxiclorochină și clorochină, medicamentele promovate intens de Donald Trump pentru tratarea noului coronavirus.

De ce a oprit OMS prima dată testele pe hidroxiclorochină

Studiul Solidarity, demarat în martie de OMS, urmărea să stabilească dacă vreunul dintre medicamentele testate încetinesc progresia bolii sau îmbunătățesc rata de supraviețuire.

În 25 mai, OMS a decis oprirea testelor pe hidroxiclorochină. Motivul a fost publicarea unui studiu în revista medicală The Lancet în care se sugera că hidroxiclorochina crește riscul de mortalitate în rândul pacienților COVID-19. The Lancet a corectat o parte din date, dar autorii studiului au rămas la concluziile lor, potrivit Medical Xpress.

După ce a stabilit că nu există niciun motiv pentru a schimba modalitatea de derulare a studiilor, OMS a decis la începutul lui iunie reluarea testelor pe hidroxiclorochină. În 3 iunie, peste 3.500 de pacienți din 400 de spitale din 35 de țări erau înscriși în aceste teste care au fost oprite ieri.

Vă recomandăm să citiți și:

FT: Un studiu dezvăluie grupa de sânge cu risc mai redus de infectare cu noul coronavirus

Un nou studiu privind pericolul COVID-19. Cât este de mare rata de deces la pacienţii cu boli cronice

Boală ascunsă care ajută SARS-CoV-2 să ne macine sănătatea. Unul din cinci români suferă fără să știe

Virusul herpes poate declanșa boala Alzheimer. Ce demonstrează un studiu recent

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase