Home » D:News » Dexametazona, medicamentul care reduce mortalitatea Covid, este folosit de medicii români

Dexametazona, medicamentul care reduce mortalitatea Covid, este folosit de medicii români

Dexametazona, medicamentul care reduce mortalitatea Covid, este folosit de medicii români
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.06.2020

Medicii de la Matei Balş folosesc dexametazona în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică încă de la începutul epidemiei. Dexametazona reduce cu o treime riscul mortalităţii în cazul pacienţilor conectaţi la ventilatoare.

Medicul Adrian Marinescu spune că, încă de la începutul epidemiei în România, medicii de la Matei Balş folosesc dexametazona în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică, având rezultate foarte bune.

Când cineva e infectat, sistemul imunitar este suprasolicitat, iar asta duce la o reacţie inflamatorie excesivă a organismului, ce poate fi fatală. Dexametazona reduce această inflamaţie.

Experţii britanici, care au descoperit eficacitatea medicamentului în cazul pacienţilor critici, spun că dacă l-ar fi avut de la începutul epidemiei ar fi salvat până la 5.000 de vieţi.

Dexametazona, un medicament ieftin

Medicamentul este ieftin şi poate astfel să fie folosit cu succes în tratamentul pacienţilor din ţările sărace.

„Dexametazona a redus riscul de deces la o treime din pacienţii aflaţi pe ventilator şi la unul din cinci pacienţi care nu avea nevoie de ventilator, dar avea nevoie de oxigen. Sunt efecte mari pentru o boală importantă”, a afimat Martin Landray, profesor la Universitatea Oxford.

Medicamentul nu poate fi folosit ca prevenție, și nici nu poate fi luat acasă. Medicii ştiu exact în ce fază a bolii trebuie dat acest medicament şi cum să-l administreze în cazul altor afecţiuni. Folosit pe o perioadă lungă de timp, medicamentul poate da reacţii adverse importante, precum depresie, insomnii sau probleme digestive serioase.

„Când vorbim de infecţia cu SARS COV 2, pentru că vorbim de perioade scurte de timp în care se administrează corticoterapia, lucrurile pot fi uşor corectate, adică nu sunt reacţii adverse notabile. Dacă un pacient are probleme digestive importante, de exemplu un ulcer, cu siguranţă că este contraindicat”, a avertizat Adrian Marinescu, medic infecţonist la Institutul Matei Balş, potrivit Mediafax.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase