Home » Știință » O nouă tulpină gripală cu potențial pandemic descoperită în China

O nouă tulpină gripală cu potențial pandemic descoperită în China

O nouă tulpină gripală cu potențial pandemic descoperită în China
Noua tulpină este un descendent al H1N1, care a stat la baza gripei porcine din 2009.
Publicat: 01.07.2020

Noua tulpină este un descendent al H1N1, care a stat la baza gripei porcine din 2009.

Un studiu recent atrage atenția oamenilor de știință și a publicului asupra unei noi tulpine gripale cu potențial pandemic care a fost identificată în China. Autorii studiului explică faptul că acest nou virus, G4, este un descendent al virusului gripei porcine din 2009, H1N1, notează Science Alert.

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu, dar și autoritățile chineze responsabile de controlul răspândirii bolilor explică faptul că G4 are toate caracteristicile esențiale necesare infectării cu rapiditate a oamenilor.

Un studiu întins pe mai mulți ani

În cadrul acestui studiu au fost analizate peste 30.000 de mostre prelevate din țesuturile nazale ale porcilor care au fost sacrificați în abatoarele din zece provincii chineze. Astfel, au fost identificate 179 de virusuri gripale.

Mare parte dintre aceste virusuri erau inactive, acestea nereprezentând cauzele unor noi îmbolnăviri începând cu anul 2016. Virusurile astfel descoperite au fost testate pe animale care prezintă simptome similare oamenilor în cazul infecțiilor.

Testele de laborator au indicat faptul că vaccinurile antigripale se dovedesc inutile în fața infectării cu G4. Anticorpii descoperiți în sângele persoanelor care lucrează în abatoarele din care au fost prelevate probe indică faptul că 10,4% dintre aceștia au fost deja infectați.

Infectare de la animal la om

Cercetătorii explică faptul că testele indică faptul că infectările cu G4 au avut loc prin transmisia de la animale la om. Totuși, pentru oamenii de știință și pentru autorități posibilitatea ca acest virus să devină capabil de infectare de la om la om reprezintă un motiv de îngrijorare.

„Este îngrijorător faptul că infecția umană cu virusul G4 va continua adaptarea la biologia umană crescând riscul unei pandemii ”, notează cercetătorii.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Citește și:

Ce sunt bolile zoonotice?

Următoarea sursă de coronavirusuri ar putea fi chiar cea mai mare pădure tropicală a lumii

O nouă cercetare susţine că liliecii nu sunt răspunzători pentru o mai mare răspândire a virusurilor la oameni

China a scos pangolinii de pe lista medicamentelor tradiționale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase