Home » Știință » Astronomii au descoperit o „structură cosmică” care se întinde pe 1,4 miliarde de ani-lumină

Astronomii au descoperit o „structură cosmică” care se întinde pe 1,4 miliarde de ani-lumină

Publicat: 16.07.2020
Astronomii au descoperit o „structură cosmică” care se întinde pe 1,4 miliarde de ani-lumină
Sursa foto: Unsplash

Astronomii au creat o hartă 3D a unei structuri cosmice atât de uriașe încât este aproape imposibil de imaginat.

„Zidul Polului Sud” (South Pole Wall) se întinde pe 1,4 miliarde de ani-lumină și conține sute de mii de galaxii. Structura poate fi comparată cu „Sloan Great Wall”, a șasea cea mai mare structură cosmică descoperită vreodată, care măsoară 1,38 de miliarde de ani-lumină.

„Surpriza pentru noi este că această structură la fel de mare ca Sloan Great Wall și de două ori mai aproape a rămas neobservată, într-un sector ascuns al cerului sudic”, a spus Daniel Pomarède, de la Paris-Saclay University, autorul principal al lucrării care explică noua descoperire.

Calea Lactee are un diametru de „doar” 200.000 de ani-lumină

Pentru a crea harta „Zidului Polului Sud”, astronomii au fost nevoiți să se uite mai departe de „Zone of Galactic Obscuration”, o regiune din partea de sud a Universului observabil care este umbrită de luminozitatea Căii Lactee.

Noul studiu a folosit date dintr-o descoperire din 2014 făcută de aceeași echipă privind un super-roi de galaxii, Calea Lactee fiind una din aproximativ alte 100.000 de galaxii găsite aici, numit „Laniakea”.

Prin comparație, Calea Lactee are un diametru de „doar” 200.000 de ani-lumină, arată Futurism.

Calculat în mile, diametrul total al „Zidului Polului Sud” ar avea 21 de zero-uri în final. Estimările arată că numărul total de boabe de nisip de pe Terra ajunge la doar 18 zero-uri, adică 7,5 cvintilioane.

Aceste structuri imense sunt alcătuite din nenumărate „pânze cosmice” care plutesc în interiorul norilor imenși de hidrogen. În afara structurilor imense, nu există prea multe obiecte, din câte știm până acum.

Cea mai mare structură cosmică descoperită vreodată

Pentru a face această descoperire, echipa a inventat o tehnică de măsurare a dimensiunii amețitoare a „Zidului Polului Sud”, care ia în calcul velocitatea galaxiilor pe măsură ce exercită forțe gravitaționale unele asupra altora.

Această nouă tehnică a reușit să ia în calcul și materia întunecată, materialul misterios despre care se crede că reprezintă aproximativ 85% din întreaga materie din Univers. În timp ce materia întunecată rămâne un mister, astronomii sugerează că ar putea fi „schela” care determină forma acestor structuri cosmice.

Momentan, cea mai mare structură cosmică descoperită vreodată este „ Hercules-Corona Borealis Great Wall”, cu o întindere de 10 miliarde de ani-lumină. Chiar și așa, structura reprezintă doar o zecime din Universul observabil, care se întinde pe aproape 93 de miliarde de ani-lumină.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Planeta 9 ar putea exista cu adevărat? Astronomii nu au găsit nicio dovadă până acum

Astronomii au descoperit patru obiecte pe care nu le pot clasifica

Astronomii ar fi surprins, în premieră, imagini cu nașterea unei planete. Uite cum se formează o nouă lume

Astronomii au găsit o planetă a cărei existență a fost doar teoretizată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase