Home » Știință » Medicamentele pentru dureri de cap folosite de o femeie i-au cauzat o boală „medievală” bizară

Medicamentele pentru dureri de cap folosite de o femeie i-au cauzat o boală „medievală” bizară

Publicat: 27.07.2020
Medicamentele pentru dureri de cap folosite de o femeie i-au cauzat o boală „medievală” bizară
Sursa foto: Pixabay

Medicamentele pentru migrenă folosite de o femeie au cauzat o reacție rară. Femeia a suferit o senzație de arsură în ambele picioare și și-a pierdut unul dintre degetele de la un picior, potrivit raportului de caz.

Medicii au diagnosticat femeia cu ergostim, o afecțiune medicală neobișnuită care cândva cauza epidemii misterioase în Europa medievală. Tratamentul folosit de femeie provenea din același compus chimic natural din spatele acelor epidemii istorice.

Femeia de 24 de ani s-a dus la medic după ce a început brusc să aibă o senzație de arsură în ambele picioare. Pacienta mai prezenta decolorare în pielea de pe picioare și nu mai putea să meargă, ambele picioare fiind reci la atingere. Cu patru zile înainte, femeia a început să urmeze un tratament cu un medicament numit „ergotamine” pentru migrene. Totuși, tânăra s-a născut cu HIV și mai urma și alte tratamente antivirale pentru a trata boala.

Cum s-a manifestat boala din Evul Mediu

Examinarea prin tomografie computerizată a dezvăluit că arterele din ambele picioare erau mai subțiri și astfel au redus fluxul sanguin.

Bazându-se pe simptomele pacientei, medicii au suspectat că avea ergotism, o boală cauzată în urma ingerării de compuși otrăvitori produși de o ciupercă numită Claviceps purpurea, care infectează cereale precum secara.

Compușii chimici care produc ergotism sunt folosiți în diverse medicamente

Măsuri sanitare naționale pentru a preveni boala, precum eliminarea grânelor infectate care capătă o culoare neagră, au început în anii 1800, iar boala a devenit rară de atunci. Totuși, compușii care produc ergotism au fost mai târziu izolați și folosiți în scopuri medicale, inclusiv în tratarea migrenelor, potrivit Live Science.

Medicii au tratat femeia cu medicamente pentru subțierea sângelui, iar simptomele sale s-au îmbunătățit. Femeia nu a mai simțit durere, iar picioarele s-au încălzit. Totuși, tratamentul nu a fost administrat destul de repede încât să prevină cangrenă la unul dintre degetele de la un picior, care a trebuit mai apoi să fie amputat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anticorpi care inhibă noul coronavirus descoperiți la un pacient infectat cu SARS în urmă cu 17 ani

Un pacient a desenat în timp ce era operat pe creier

Caz cumplit. O femeie cu Covid-19 a murit imediat după ce și-a născut fetița, fără să o vadă

Cercetătorii au găsit urme ale prezenței noului coronavirus în Europa din martie 2019. Ce înseamnă asta

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase