Home » Știință » Poate cromozomul Y să dispară? Care ar putea fi efectele

Poate cromozomul Y să dispară? Care ar putea fi efectele

Poate cromozomul Y să dispară? Care ar putea fi efectele
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 06.09.2020

Sexul pe care îl primim la naștere depinde în mare parte de două aspecte. Doi cromozomi X și vei dezvolta, aproape întotdeauna, ovare. Însă, un cromozom X și unul Y formează testicule. Aceste pachete de material genetic nu diferă doar prin componentele pe care le adaugă corpului.

Având 45 de gene (față de 1.000 ale cromozomului X), cromozomul Y este neînsemnat. Cercetările sugerează că acesta s-a micșorat de-a lungul timpului, o posibilitate care a fost interpretată de unii drept sfârșitul bărbaților.

Așadar, este pe cale cromozomul Y să dispară cu adevărat? Ce ar însemna acest lucru pentru soarta bărbaților?

Atunci când primele mamifere au evoluat între 100 și 200 de milioane de ani în urmă, nu aveau deloc cromozomi sexuali. În schimb, X și Y erau ca orice alt set de cromozomi, identici în mărimi și cu structuri asemănătoare.

Ce s-a întâmplat cu alte specii care au pierdut cromozomul Y

Însă, la un moment dat, un cromozom ne-sexual, aflat în unul dintre acei strămoși, a dezvoltat o genă numită SRY, care are rolul unui „întrerupător” pentru dezvoltarea testiculelor. Așadar, dintr-o dată, era nevoie de un cromozom Y pentru a dezvolta organe reproducătoare masculine.

Însă, imediat ce cromozomul Y a apărut, era destinat micșorării. De-a lungul timpului, genele au dezvoltat mutații, mare parte dintre acestea fiind dăunătoare.

Pierderea cromozomului Y nu este complet imposibilă, acest lucru întâmplându-se și în cazul altor specii. Două specii de rozătoare subterane, Ellobius talpinus, și-au pierdut în mod independent cromozomii Y. La fel s-a întâmplat și în cazul a trei specii de șoareci (Echimyidae) pe cale de dispariție, care trăiesc pe mai multe insule mici din Japonia.

„Oamenii cred că sexul este un lucru foarte bine determinat”

Totuși, după cum demonstrează aceste specii, pierderea cromozomului Y nu înseamnă neapărat dispariție. În ambele cazuri, speciile încă mai au masculi și femele. „Oamenii cred că sexul este un lucru foarte bine determinat, că dacă ai un cromozom Y, ești bărbat, dau dacă nu ai un cromozom Y, ești femeie. Însă, lucrurile nu funcționează așa”, a explicat Rasmus Nielsen, om de știință de la Universitatea din California, Berkeley, potrivit Live Science.

De fapt, 95% din genele care sunt exprimate în mod diferit la bărbați și femei nu se află pe cromozomii X și Y, a mai spus Wilson. Spre exemplu, ESR1, o genă responsabilă cu receptorii de estrogen, este găsită pe cromozomul 6. Acești receptori sunt cruciali pentru dezvoltarea femeilor și dezvoltarea sexuală.

Ce ar însemna pierderea cromozomului Y

Pierderea cromozomului Y nu înseamnă pierderea masculului. În schimb, pierderea cromozomului Y ar putea însemna cel mai probabil că o altă genă va prelua rolul și va deveni principalul determinant al sexului, „întrerupătorul”. Există o multitudine de gene care ar putea prelua acest rol cu eficiență.

Totuși, cât de posibil este ca acest lucru să se întâmplă? „Este posibil, dar în timpul vieții noastre”, a spus Wilson.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Savanţii scoţieni au studiat pentru prima oară toţi cei 46 de cromozomi umani şi au făcut o descoperire remarcabilă

În urmă cu 7.000 de ani, cromozomul Y, ce se găseşte doar la bărbaţi, a fost pe punctul să dispară. Motivul a fost descoperit acum

De ce este omul atât de deosebit de alte animale?

Ce se întâmplă cu „cromozomul masculinităţii” la bărbaţii care fumează?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase