Home » Știință » Hipertensiunea și diabetul schimbă structura creierului, afectând memoria și viteza de gândire

Hipertensiunea și diabetul schimbă structura creierului, afectând memoria și viteza de gândire

Hipertensiunea și diabetul schimbă structura creierului, afectând memoria și viteza de gândire
Sursa foto: University of Oxford
Publicat: 11.09.2020

Oamenii de știință cred că hipertensiunea arterială și diabetul zaharat de tip 2 afectează, de regulă, corpul, însă un nou studiu a oferit dovezi care arată că aceste boli ne pot afectea mintea moduri subtile, iar efectele pot fi văzute încă din timpul vârstei mijlocii.

„Am descoperit că hipertensiunea arterială și diabetul au un efect dăunător asupra vitezei de gândire și a memoriei”, a explicat Michele Veldsman, unul dintre autorii studiului și neurolog de la Universitatea Oxford.

„Pe măsură ce presiunea arterială crește, viteza de gândire și memoria se înrăutățesc”, a mai adăugat Veldsman.

Bolile, factorii genetici și stilurile de viață care afectează circulația sângelui către creier sunt cunoscute drepte factori de risc cerebrovascular.

Noile cercetători au vizat persoanele mai tinere

Știm deja că astfel de factori de risc cresc posibilitatea apariției demenței la persoanele în vârstă, însă noile cercetări s-au concentrat asupra persoanelor mai tinere și au folosit măsurători mai subtile pentru a determina modul în care creierul este afectat când vine vorba de memorie și viteza de gândire.

Oamenii de știință au analizat scanări prin rezonanță magnetică a peste 22.000 de participanți din Marea Britanie, în căutarea schimbărilor prin care trec substanța cenușie și cea albă din creier, precum și pentru a monitoriza datele clinice, demografice și cognitive ale voluntarilor.

„Creierul este alcătuit din rețele care fac legătura între diferite regiuni și lucrează împreună pentru a coordona gândirea, aceste regiuni comunicând prin intermediul substanței albe. Noi am descoperit că volumul creierului din rețeaua frontoparietală și integritatea legăturilor cu substanța albă între regiuni sunt afectate de factorii de risc care influențează circulația sângelui către creier”, a mai adăugat Veldsman.

Structura creierului a peste 22.000 de participanți se schimbă deja

Totuși, cercetătorii notează că această „pierdere” la nivel mintal este foarte scăzută, anume o diminuare în viteza de gândire și memorie, însă nu seamănă deloc cu ceea ce se întâmplă în cazul demenței. Cu toate acestea, faptul că putem depista această diminuare înseamnă ca deja au loc schimbări în creierul participanților și ar putea duce la rezultate mai negative odată cu trecerea timpului, scrie Science Alert.

„Monitorizarea sau tratarea chiar și presiunii arteriale modeste ar putea face diferența pentru structura creierului și viteza de gândire în vârsta de mijloc, în același timp oferind posibilitatea reducerii riscului apariției demenței mai târziu în viață”, au mai explicat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Program revoluționar pentru inversarea diabetului de tip 2. Planul de alimentație pe care îl vor primi mii de britanici

Diabetul de tipul 1 este de fapt două maladii diferite

Cum a supraviețuit o bucată de creier din Epoca Fierului?

Creierul nostru ar folosi strategii similare unui motor de căutare pentru a-și aminti cuvinte și întâmplări trecute

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase