Pantofii tăi de alergat ți-ar putea face mai mult rău decât bine. Ce spun oamenii de știință

03 10. 2020, 08:41
Sursa foto: Pixabay

Uită-te la pantofii pe care îi porți acum sau perechile pe care le ai în dulap. Cel mai probabil, cei mai mulți au vârful curbat în sus. Acest stil se numește „toe spring” sau „curbarea degetelor”.

„Toți purtăm astfel de pantofi și nu știm de ce au fost făcuți în acest fel. Tot ce știm este că par să facă mersul mai confortabil”, a spus Nicholas Holowka, antropolog la Universitatea din Buffalo.

Însă, potrivit antropologului, confortul și eficiența pe care acest stil de încălțăminte sport le oferă ar putea să facă un deserviciu pe termen lung. Holowka a ajutat la publicarea unui studiu care arată că acest stil de încălțăminte ar contribui la slăbirea mușchilor piciorului în timp, astfel făcându-ne mai vulnerabili la tulburări precum „plantar fasciitis”.

Acest stil de încălțăminte reduce din munca pe care mușchii noștri trebuie să o facă

Fiecare pas pe care îl facem poate fi împărțit în două etape distincte. Prima oară, călcâiul nostru atinge pământul, apoi întregul picior. Pe măsură ce ne mișcăm spre următorul pas, ne transferăm greutate spre degete, apoi împingem solul cu ajutorul lor.

Acea mișcare, uneori numită „toe-off”, are nevoie de mușchii mici de la articulațiile metatarsofalangiene, care leagă oasele de picior de picioare de oasele piciorului. Aceste articulații sunt înconjurate de o capsulă subțire a articulațiilor și au ligamente care le susțin.

O „curbură a degetelor” reduce din munca pe care acești mușchi trebuie să o facă, au descoperit oamenii de știință.

„Plantar fasciitis” este dificil de tratat

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au observat 13 persoane mergând pe o bandă de alergat, în diferite tipuri de încălțăminte. Participanții au mers desculți, precum și în patru tipuri diferite de sandale care aveau o „curbură a degetelor” pronunțată.

În jur de 2 milioane de americani suferă de „plantar fasciitis” în fiecare an, afecțiunea fiind caracterizată de o inflamație dureroasă a unei benzi groase de țesut care trece prin partea inferioară a piciorului și conectează osul călcâiului la degetele de la picioare. Această accidentare, care este obișnuită în rândul celor care aleargă, mai prezintă și o durere ascuțită în călcâi și arcul piciorului. Este dificil de tratat.

Un exemplu clasic de nepotrivire evoluționară

Holowka și colegii săi suspectează că stilul de încălțăminte cu acea „curbură a degetelor” contribuie la astfel de accidentări, scrie Science Alert.

„Dacă începem să purtăm încălțăminte cu tot felul de elemente care controlează și limitează mișcarea naturală a piciorului, după cum facem deja de zeci de ani, ar putea însemna că nu folosim piciorul așa cum evoluția a intenționat. Acesta este un exemplu clasic de nepotrivire evoluționară, corpul nostru având de-a face cu un mediu nou, anume încălțămintea noastră, cu care nu a evoluat să se descurce”, a mai adăugat Holowka.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât timp trebuie să ții post pentru a scăpa de kilogramele în plus. Un nou studiu oferă răspunsul

5 momente importante din istoria sportului rege

Alergatul are efecte pozitive asupra longevităţii, iar distanţa şi viteza nu contează

De ce ne este greu să pierdem ultimele kilograme înainte de a atinge ”greutatea perfectă”?