Home » Știință » Un potențial nou tratament COVID-19. S-a solicitat autorizarea de urgență

Un potențial nou tratament COVID-19. S-a solicitat autorizarea de urgență

Un potențial nou tratament COVID-19. S-a solicitat autorizarea de urgență
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 09.10.2020

Compania farmaceutică americană Eli Lilly a cerut o autorizație de utilizare de urgență pentru un tratament cu anticorpi împotriva COVID-19, după ce rezultatele primelor studii au arătat că a redus încărcătura virală, simptomele și ratele de spitalizare.

„Echipele noastre au lucrat îndelung în ultimele șapte luni pentru a descoperi și dezvolta aceste potențiale tratamente cu anticorpi”, a declarat Daniel Skovronsky, directorul științific al companiei.

Compania analizează două tratamente: unul este o „monoterapie” a unui anticorp, iar celălalt o „terapie combinată” a doi anticorpi care lucrează împreună.

Într-un document dat publicității miercuri, citat de Science Alert, Eli Lilly a spus că a solicitat o autorizare de utilizare de urgență (EUA) pentru monoterapie și probabil că va aplica pentru terapia combinată, până în noiembrie, după ce vor fi disponibile mai multe date de siguranță.

Monoterapia și terapia combinată, analizate în studii de fază a 2-a

Terapia combinată a doi anticorpi care lucrează împreună s-a dovedit a fi eficientă în faza 2 a unui studiu clinic (stadiu mediu) controlat cu placebo la care au participat 268 de pacienți diagnosticați cu forme de COVID-19 ușoare până la moderate.

Potrvit analizelor companiei farmaceutice, în ziua 7 a bolii, proporția pacienților cu încărcătură virală ridicată era de 3% la cei care au urmat tratamentul, comparativ cu 20,8% la grupul pe placebo.

Ameliorarea simptomelor a fost observată la trei zile după administrare.

Rata spitalizării și a prezentării de urgență la medic pentru COVID a fost de 0,9% la pacienții tratați cu terapia combinată față de 5,8% în cazul celor pe placebo, însemnând o scăderea relativă a riscului cu 84,5%.

Și rezultatele pentru monoterapie au fost pozitive, rata spitalizării și a vizitelor de urgență la medic a fost de 1,6% la toate nivelurile de dozare.

Efect secundar grav la un pacient tratat cu terapia combinată de anticorpi împotriva COVID

Unul dintre pacienții care au primit tratamentul combinat a prezentat un efect secundar grav, o infecție a tractului urinar, însă compania a precizat că a considerat că acest lucru nu are legătură cu studiul.

Studiul clinic este în curs de desfășurare, iar compania farmaceutică Lilly vrea să recruteze în total 800 de persoane pentru a testa cele două terapii.

Totodată, terapiile sunt cercetate, în studii separate, pentru potențiala lor utilizare ca profilaxie și ca tratament pentru pacienții spitalizați.

Sursa foto: NIAID/NIH

Lilly se așteaptă să aibă 100.000 de doze de monoterapie disponibile în această lună și un milion până la sfârșitul anului. De asemenea, se așteaptă să aibă 50.000 de doze de terapie combinată până la sfârșitul anului 2020.

Cercetările lor nu au fost încă publicate într-un jurnal de specialitate.

Ambii anticorpi funcționează prin legarea la diferite părți ale proteinelor spike de pe suprafața virusului SARS-CoV-2, afectându-i structura, astfel încât virusul să nu poată invada celulele vii.

Pentru tratamentul experimentat pe Trump nu s-a cerut încă autorizație de utilizare de urgență

Anticorpii sunt proteine ​care luptă împotriva infecțiilor și sunt produși de sistemul imunitar. Pot fi recoltați și de la pacienții de COVID-19 recuperați, însă așa-numita „plasmă convalescentă” nu este văzută ca un tratament de masă.

Președintele SUA, Donald Trump, diagnosticat săptămâna trecută cu COVID-19, a primit o doză de anticorpi sintetici produși de firma Regeneron.

Regeneron a raportat, de asemenea, rezultate încurajatoare în studiile sale timpurii, însă nu a solicitat încă aprobarea de urgență și, prin urmare, rămâne un tratament experimental.

Anterior, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a acordat EUA pentru remdesivir, pentru plasma convalescentă și pentru hidroxiclorochină. În cazul ultimului tratament, aprobarea de urgență a fost ulterior revocată din cauza temerilor legate de siguranța medicamentului.

În plus, autoritățile din domeniul sănătății din SUA recomandă utilizarea steroizilor dexametazonă pentru a controla un răspuns inflamator dăunător observat în etapele ulterioare ale COVID-19.

Vă recomandăm să citiți și:

Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19

În timp ce ne luptăm cu pandemia de COVID-19, o altă criză medicală devastatoare este gata să izbucnească

Cum îți poți da seama dacă ai gripă sau COVID-19. La ce simptome ar trebui să fii atent

Specialiștii avertizează că nu ar trebui să ne așteptăm că viața va reveni brusc la normal după apariţia vaccinului împotriva COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase