Home » Știință » Structurile ciudate descoperite în Calea Lactee sunt, de fapt, rămășițele unei coliziuni violente

Structurile ciudate descoperite în Calea Lactee sunt, de fapt, rămășițele unei coliziuni violente

Structurile ciudate descoperite în Calea Lactee sunt, de fapt, rămășițele unei coliziuni violente
Învelișurile descoperite în Calea Lactee. Sursa foto: Rennselaer University
Publicat: 01.11.2020

În 2005, astronomii au descoperit un grup dens de stele în constelația Fecioara. Părea a fi un roi de stele, însă studiile au arătat mai apoi că unele dintre acele stele se îndreaptă spre noi, iar altele se îndepărtează. Acea descoperire a fost neașteptată și a sugerat că, de fapt, nu era deloc vorba despre un roi de stele.

Un studiu din 2019 a arătat că grupul de stele nu era deloc un roi. În schimb, este învelișul unui galaxii pitice sferoidale care s-a unit cu Calea Lactee. Așadar, grupul a fost denumit Virgo Overdensity (VOD) sau fluxul stelar din constelația Fecioara (Virgo Stellar Stream sau VRM).

GALERIE FOTO

Acum, un nou studiu arată cum și când a avut loc contopirea și identifică alte învelișuri rezultate în urma acestui eveniment.

O coliziune violentă

Studiul noul este intitulat „Structura învelișului Căii Lactee dezvăluie momentul unei coliziuni radiale” și a fost publicat în The Astrophysical Journal. Totodată, autorul principal este Thomas Donlon II, unul dintre autorii studiului din 2019.

Autorii au scris că „au identificat substructura învelișului din Calea Lactee pentru prima oară” și că „argumentează că aceste învelișuri sunt într-adevăr asociate cu VRM, astfel fiind un eveniment radial de contopire”.

Există mai multe tipuri de uniri, iar potrivit studiului din 2019, evenimentul care a creat VOD este o contopire radială, un tip violent de coliziune.

Noul studiu pornește de la cercetările anterioare și dezvăluie mai multe detalii. Pe măsură ce galaxia pitică a intrat în coliziune cu Calea Lactee, aceasta a lăsat în urmă planuri stelare curbate care cumva „sar” prin centrul galactic. Oamenii de știință au numit evenimentul Virgo Radial Merger (VRM).

Evenimente de unire a galaxiilor nu sunt deloc rare

De fiecare dată când galaxia pitică intră în coliziune cu centrul galactic, iese prin partea opusă, dar este trasă înapoi spre centru. De fiecare dată când ajunge în punctul cel mai îndepărtat, galaxia lasă în urmă unele dintre stelele sale, astfel formând învelișurile, potrivit Science Alert.

De altfel, modelele computerizate ale cercetătorilor au arătat că această coliziune a început atunci când galaxia pitică a trecut pentru prima oară prin Calea Lactee, în urmă cu 2,7 miliarde de ani.

Astfel de evenimente de contopire a galaxiilor nu sunt rare. Galaxii uriașe precum Calea Lactee s-au mărit prin intermediul unirilor cu galaxii mult mai mici. Momentan, Calea Lactee se află între două uniri. Este în procesul de a fi unită cu galaxia Pitică din Săgetătorul și cu Norii lui Magellan.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit o planetă ”rătăcită” în Calea Lactee

Top 10 exoplanete unice din Calea Lactee

Astronomii au aflat originea bulelor imense de gaz care se scurg din Calea Lactee

Calea Lactee „aruncă” stele în spaţiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase