Home » Știință » Cercetătorii au descoperit că paraziții de malarie rămân ascunși în organismul uman, în afara sezonului de țânțari

Cercetătorii au descoperit că paraziții de malarie rămân ascunși în organismul uman, în afara sezonului de țânțari

Cercetătorii au descoperit că paraziții de malarie rămân ascunși în organismul uman, în afara sezonului de țânțari
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 03.11.2020

Paraziții de malarie supraviețuiesc sezonului uscat și fără țânțari prin faptul că așteaptă liniștiți în corpul uman până la revenirea sezonului ploios care aduce și țânțari.

Noi cercetări ale oamenilor de știință de la Universitatea Penn State explică modul în care paraziții Plasmodium falciparum supraviețuiesc perturbarea ciclului lor de viață, ceea ce necesită dezvoltarea într-un țânțar-gazdă pentru transmisia între oameni.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Nature Medicine.

Unul dintre marile mistere ale malariei

„Unul dintre marile mistere ale malariei este înțelegerea modului în care paraziții de malarie supraviețuiesc sezonului uscat, din care lipsesc țânțarii pentru transmisia între oameni”, a spus Manuel Llinás, profesor de biologie moleculară la Universitatea Penn State și unul dintre autorii noului studiu.

Paraziții de malarie, care afectează sute de miloane de oameni din lume și ucid aproape 300.000 de copii din Africa în fiecare an, se răspândesc printre oameni prin intermediul înțepăturilor de la țânțari infectați. Cu toate acestea, în multe regiuni de pe glob unde malaria este endemică, un sezon extrem de uscat elimină toate locurile de împerechere ale țânțarilor astfel că insectele dispar și transmisia malariei este întreruptă timp de câteva luni în fiecare an. În aceste zone, oameni infectați cu paraziții, dar care nu prezintă simptome pot fi prezenți tot timpul anului, însă cazurile simptomatice de malarie apar atunci când țânțarii sunt prezenți. Astfel, cazurile reapar odată cu revenirea sezonului ploios, atunci când țânțarii se întorc și ciclul lor de viață începe din nou, potrivit MedicalXpress.

Paraziții de malarie se adaptează în funcție de sezon

„Rezultatele noastre sunt foarte interesante, pentru că sugerează că există adaptări derivate de la oameni precum și adaptări ale paraziților în timpul sezonului uscat, atunci când indivizii nu sunt expuși la țânțari. Poate fi tentant să speculăm că în timpul sezonului umed, mușcăturile de țânțar modifică dezvoltarea paraziților în gazda umană pentru a favoriza dezvoltarea și transmisia la țânțari. Totuși, modul prin care acest proces are loc rămâne deocamdată un mister”, a precizat Manuel Llinás.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Editarea genetică permite crearea şi studierea a trei tulpini de malarie simultan

Un medicament pentru malarie, eficient în tratarea coronavirusului – studiu

Neuronii de pe „limba” țânțarilor se aprind ca artificiile imediat ce simt gustul sângelui uman

Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase