Home » Știință » Neuronii de pe „limba” țânțarilor se aprind ca artificiile imediat ce simt gustul sângelui uman

Neuronii de pe „limba” țânțarilor se aprind ca artificiile imediat ce simt gustul sângelui uman

Publicat: 23.10.2020

Ce gust are sângele tău pentru un țânțar? Cercetătorii au descoperit recent că aroma delicioasă a sângelui uman face ca neuronii senzoriali să se aprindă ca focul de artificii pe „limba” precum acul de seringă al țânțarilor, o parte bucală pătrunzătoare numită, de fapt, stilet.

Doar femelele țânțari se hrănesc cu sânge și numai pentru a-și hrăni ouăle în curs de dezvoltare. În caz contrar, acestea beau nectar de flori. Pentru a înțelege mai bine atracția țânțarilor pentru sângele uman, oamenii de știință au modificat genetic țânțari Aedes aegypti pentru a face ca neuronii de gust ai insectelor să emită lumină fluorescentă atunci când sunt activați.

Apoi, cercetătorii au folosit microscopia de fluorescență pentru a detecta neuronii care se aprind pe „limbile” țânțarilor în timp ce insectele se hrănesc cu sânge uman real, dar și alte tipuri de hrană lichidă, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Neuron.

„Nimic asemănător în experiența umană”

Cercetătorii au observat activitatea neuronilor pe „limbile” țânțarilor pe măsură ce subiecții lor se apropiau de nectar de flori, sânge și un amestec artificial de „sânge” format din glucoză, clorură de sodiu și bicarbonat de sodiu, în concentrații „similare valorilor sangvine standard pentru speciile de vertebrate”, potrivit studiului. De asemenea, sângele artificial a inclus adenozintrifosfat (ATP), un compus din sânge care transportă energie către celule și despre care studiile anterioare au arătat că este atractiv pentru țânțari.

„Nu există nimic asemănător în experiența umană”, a spus Leslie Vosshall, unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea Rockefeller. Una dintre componentele cheie ale sângelelui ce atrage țânțarii este ATP, care nu are „gust” pe limba umană, a explicat Veronica Jové, autorul principal al studiului.

Oamenii și țânțarii împărtășesc o atracție pentru gustul sărat

Oamenii au cinci gusturi de bază, anume dulce, amar, savuros, acru și sărat, a spus Jové. Deși cercetătorii nu au putut spune cu certitudine ce arome „gâdilă” individual gusturile țânțarilor, am putem împărtăși o atracție pentru gustul sărat, percepția noastră despre aroma sării fiind declanșată de clorura de sodiu sau NaCl, care a fost prezentă atât în ​​sânge, cât și în sângele artificial, potrivit Live Science.

Identificarea a ceea ce face sângele uman atât de delicios pentru țânțari ar putea fi un prim pas în producerea de substanțe repelente care ne-ar face o pradă mai puțin delicioasă. Mai mult, identificarea acestor factori ar putea ajuta în combatarea unor boli precum Dengue și Zika, pe care țânțarii le răspândesc hrănindu-se cu sânge de la persoane infectate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cercetător s-a lăsat mușcat de țânțari purtători de febră Dengue

Spray-ul de țânțari ar putea proteja împotriva COVID-19. Ce au descoperit oamenii de știință

Motivul pentru care 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic vor fi eliberaţi în Arhipelagul Florida Keys

Cum studiază cercetători din Cluj riscul importului țânțarilor exotici în aeronave

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase