Home » Știință » Un medicament pentru malarie, eficient în tratarea coronavirusului – studiu

Un medicament pentru malarie, eficient în tratarea coronavirusului – studiu

Un medicament pentru malarie, eficient în tratarea coronavirusului – studiu
Publicat: 26.02.2020
Un tratament banal pe bază de clorochină, un medicament utilizat frecvent împotriva malariei, a arătat semne de eficienţă împotriva coronavirusului. Anunţul a fost făcut marţi de Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, pe baza rezultatelor unui studiu clinic efectuat în China.

„Ştiam deja că clorochina era eficientă in vitro împotriva noului coronavirus şi evaluarea clinică făcută în China a confirmat-o”, a explicat profesorul Raoult, specialist de renume în boli infecţioase, potrivit Le Parisien

Afirmaţiile acestuia se bazează pe un studiu clinic efectuat de trei cercetători chinezi şi publicat în 19 februarie în jurnalul BioScience Trends. Studiul a măsurat „eficacitatea clorochinelor în tratamentul pneumoniei asociate cu COVID -19” în mai mult de zece spitale chinezeşti (din Wyhan, epicentrul epidemiei, dar şi din Beijing şi Shanghai). 

În studiul lor, cercetătorii chinezi Jianjun Gao, Zhenxue Tian şi Xu Yang, de la Universitatea din Qingdao şi de la Spitalul din Qingdao, au precizat că „rezultatele obţinute până în prezent de la peste 100 de pacienţi au demonstrat că fosfatul de clorochină este mai eficient decât tratamentul primit de grupul comparativ pentru a stopa evoluţia pneumoniei, pentru a  îmbunătăţi starea plămânilor, astfel încât pacientul să redevină negativ la virus şi pentru a scurta durata bolii”. Studiul are limitări, fiind unul scurt care nu cuantifică diferenţa de eficacitate.

Un tratament ieftin şi sigur?

Autorii au mai spus că aceste capacităţi antivirale şi antiinflamatorii ale clorochinei ar putea avea un potenţial rol de a trata eficient pacienţii care suferă de pneumonie cauzată de COVID-19.

În continuare, cercetătorii chinezi au insistat că „clorochina este un medicament ieftin şi sigur, utilizat de peste 70 de ani”, precizând că un tratament cu 500 mg de clorochină pe zi, timp de zece zile, ar fi suficient.

Comentând pe baza acestui studiu, Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, a afirmat că, „în cele din urmă, această infecţie ar putea fi cea mai simplă şi cea mai puţin costisitoare dintre toate infecţiile virale”. Acesta a salutat munca cercetătorilor chinezi pentru găsirea unui medicament eficient împotriva coronavirusului, cale pe care el o crede mult mai bună în comparaţie cu găsirea unui vaccin care nu ar putea fi disponibil mai devreme de câteva luni.

Întrebat despre acest posibil tratament, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a afirmat că a discutat de mai multe ori cu Didier Raoult şi că specialiştii de la Direcţia Generală analizează această pistă. Potrivit acestuia, „se ştie că există studii interesante despre impactul in vitro, însă testele pe pacienţi rămân încă de stabilit”.

Luni, Bruce Aylward, director general adjunct la OMS, a anunţat că există doar un singur medicament eficient împotriva simptomelor coronavirusului COVID-19. Este vorba de „remdesivir”, folosit deja în teste clinice pe oameni.

În Franţa a fost confirmat astăzi (26 februarie) decesul primului cetăţean din cauza coronavirusului, fiind al doilea pe teritoriul ţării, după cel al unui turist chinez. Numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 se ridică la 17 în Franţa.

În Italia, cea mai afectată ţară din Europa de coronavirus şi a treia la nivel mondial (după China şi Coreea de Sud), bilanţul îmbolnăvirilor a ajuns la 357, dintre care patru sunt copii, 11 morţi şi o persoană s-a vindecat.

La nivel mondial, au decedat 2.769 de persoane, iar numărul cazurilor de infecţie a ajuns la 81.234 de persoane, dintre care 30.312 au fost declarate recuperate.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase