O sondă chineză a adus pe Pământ primele mostre lunare colectate în ultimele decenii

18 12. 2020, 08:41

O navă spațială chineză fără echipaj, care transporta sol și roci lunare, a aterizat în siguranță pe Pământ în dimineața zilei de joi, 17 decembrie, aceasta fiind prima misiune în ultimele decenii care colectează mostre de pe Lună, a transmis agenția de știri Xinhua.

Modulul sondei spațiale Chang’e-5 a aterizat în Mongolia Interioară, nordul Chinei, a mai relatat Xinhua, citând Administrația Națională Spațială a Chinei.

Beijing încearcă să țină pasul cu SUA și Rusia după ce a fost nevoie de zeci de ani ca să-și ajungă din urmă rivalii, țara pompând miliarde în programul spațial coordonat de armată.

A treia țară din lume care colectează mostre de pe Lună

Nava spațială, numită după zeița Lunii în mitologia chineză, a aterizat pe suprafața lunară la data de 1 decembrie, iar două zile mai târziu și-a început călătoria spre casă. În timp ce s-a aflat pe Lună, sonda a instalat și steagul țării, a adăugat agenția chineză.

Oamenii de știință speră ca mostrele să-i ajute să afle mai multe despre regiunile Lunii, despre evoluția și activitatea vulcanică de la suprafața satelitului nostru natural.

Odată cu această misiune, China a devenit abia a treia țară care colectează mostre de pe Lună, în urmă Statelor Unite și a Uniunii Sovietice în anii 1960 și 1970. Aceasta a fost prima astfel de încercare de la misiunea Luna 24 a Uniunii Sovietice, în 1976.

„Visul spațial” al Chinei

Misiunea navei spațiale a fost de a colecta 2 kilograme de material dintr-o regiune cunoscută drept Oceanus Procellarum (Oceanul Furtunilor), o câmpie vulcanică ce nu a mai fost explorată până acum, potrivit Science Alert.

Sub conducerea președintelui Xi Jinping, planurile pentru „visul spațial” al Chinei, după cum le numește chiar acesta, au fost accelerate.

Țara speră să aibă o stație spațială cu echipaj până în 2022, iar în cele din urmă să trimită oameni pe Lună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primele imagini cu mostrele colectate de pe asteroidul Ryugu. Cercetătorii au confirmat proveniența prafului

După ce a trimis cu succes pe Terra tezaurul de mostre colectate de pe asteroidul Ryugu, sonda Hayabusa2 a plecat într-o nouă misiune

O misiune „îndrăzneață”: China încearcă să obțină noi mostre de pe Lună, dintr-o regiune care nu a mai fost explorată până acum

Chinezii, nevoiți să corecteze pe orbită sonda care va aduce pe Terra probe de pe Lună