Home » Știință » Șeful AstraZeneca: Am găsit formula câștigătoare împotriva COVID-19

Șeful AstraZeneca: Am găsit formula câștigătoare împotriva COVID-19

Publicat: 28.12.2020
Șeful AstraZeneca: Am găsit formula câștigătoare împotriva COVID-19
Pascal Soriot, CEO-ul AstraZeneca / Credit foto: Profimedia

Noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2, mult mai contagioasă, va putea fi combătută cu vaccinul împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de șeful companiei farmaceutice AstraZeneca, al cărui ser împotriva infecției urmează să fie aprobat în Marea Britanie.

Pascal Soriot, CEO-ul gigantului farmaceutic AstraZeneca, a declarat că oamenii de știință consideră că serul va fi eficient împotriva noii variante a coronavirusului, mult mai contagioasă, care a determinat creșterea rapidă a infecțiilor în Regatul Unit.

Potrivit lui Pascal Soriot, cercetătorii care dezvoltă vaccinul au descoperit o „formulă câștigătoare” care-l face să fie la fel de eficient precum cel al candidaților rivali.

Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că vaccinul AstraZeneca,  dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, ar putea să nu fie la fel de bun ca cel produs de Pfizer, care este deja distribuit în Marea Britanie și în alte țări.

„Am descoperit formula câștigătoare și cum să obținem eficacitatea”

Rezultatele parțiale sugerează că vaccinul AstraZeneca are o eficiență de aproximativ 70% pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzată de infecția cu coronavirus, comparativ cu o eficacitate de 95% raportată de Pfizer și partenerul său german BioNTech.

„Credem că am descoperit formula câștigătoare și cum să obținem eficacitatea care, după două doze, este la fel de ridicată ca la toți ceilalți”, a spus Soriot duminică într-un interviu pentru Sunday Times. „Nu vă pot spune mai multe pentru că vom publica detalii la un moment dat”, a mai spus el.

Guvernul Marii Britanii a anunțat că autoritatea sa de reglementare a medicamentelor analizează datele finale din studiile clinice de fază trei ale AstraZeneca. Noul vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi aprobat până joi, 31 ianuarie, iar folosirea lui la imunizarea populației din Marea Britanie ar putea debuta în prima săptămână a lunii ianuarie, potrivit Medical Xpress.

 Vaccinul AstraZeneca „ar trebui să rămână eficient” împotriva noii tulpini de coronavirus

Întrebat despre eficacitatea vaccinului împotriva noii tulpini a coronavirusului, mult mai contagioasă, Soriot a spus: „Până acum, credem că vaccinul ar trebui să rămână eficient. Dar nu putem fi siguri, astfel că vom testa”.

Autoritățile britanice au dat vina pe noua variantă de coronavirus SARS-CoV-2 pentru creșterea ratei infecțiilor în toată țara. Ei au anunțat că tulpina este mult mai transmisibilă, dar au punctat că nu există dovezi care să arate că provoacă îmbolnăviri mai grave de COVID-19.

Prim-ministrul Boris Johnson a stabilit noi restricții înainte de Crăciun, afirmând că noua tulpină a coronavirusului se răspândește rapid și că planurile de călătorie și întâlnire pentru milioane de persoane trebuie anulate pentru a stopa răspândirea virusului.

Restricțiile, cele mai ridicate de la începutul pandemiei, vizează aproximativ 24 de milioane de oameni, respectiv 43% din populația Marii Britanii. Magazinele care nu sunt esențiale au fost închise, restaurantele și pub-urile pot funcționa numai pentru achiziționarea la pachet și nu mai este permisă socializarea în interior.

Multe țări au interzis rapid accesul călătorilor din Marea Britanie, dar de atunci au fost raportate cazuri ale noii variante de COVID-19 în zeci de zone din întreaga lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID-19: Mihaela Anghel, asistentă la Institutul „Matei Balș”

Milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 stau la gheață în SUA, punând la îndoială obiectivul pentru anul 2020

Lista completă cu ingredientele vaccinurilor împotriva COVID-19

Întrebări și răspunsuri esențiale despre vaccinarea împotriva COVID-19 în România

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase