Home » Știință » Lista completă cu ingredientele vaccinurilor împotriva COVID-19

Lista completă cu ingredientele vaccinurilor împotriva COVID-19

Lista completă cu ingredientele vaccinurilor împotriva COVID-19
O fiolă cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23.12.2020

De luni bune, oamenii care cred în teorii ale conspirațiilor continuă să răspândească informații false despre vaccinurile împotriva noului coronavirus.

Una dintre cele mai răspândire teorii spune că fondatorul Microsoft Bill Gates plănuiește să folosească vaccinul pentru a le implanta microcip-uri oamenilor.

Bineînțeles, informația nu este adevărată. Bill Gates a reacționat la teorie în iunie, spunându-le jurnaliștilor că afirmația este bizară și amuzantă în același timp.

„Este aproape dificil de negat pentru că este atât de stupidă sau ciudată încât până și repetarea sa îi oferă credibilitate”, a spus Gates, în cadrul unui apel telefonic cu presa în care anunța o sponsorizare de 1,6 miliarde de dolari pentru imunizarea în țările sărace.

Teoriile conspiraționiste despre vaccinuri reprezintă o amenințare

Însă, informațiile false despre vaccinuri nu sunt deloc amuzante. Pentru ca viața să revină la normal, între 75% și 85% dintre americani trebuie vaccinați, a spus dr. Anthony Fauci, expert în boli infecțioase.

Teoriile conspiraționiste despre vaccinuri reprezintă o amenințare pentru încrederea publică în aceste seruri, aceasta fiind crucială pentru atingerea unui număr mare de persoane vaccinate. Afirmațiile care susțin că vaccinurile conțin microcipuri sunt complet false și bazate pe informații manipulate.

Ce conține vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer

Pfizer a dat publicității lista cu ingredientele din vaccinul său, iar printre acestea nu se numără și microcipurile.

Ingredientul activ din vaccin este un mic fragment din materialul genetic al virusului, numit ARN mesager. ARN-ul permite corpului să învețe cum să lupte împotriva proteinelor care ajută COVID-19 să invadeze celulele.

O combinație de zahăr sare și grăsimi acoperă ARN-ul și fac posibilă livrarea vaccinului prin intermediul unei injecții intramusculare, potrivit Science Alert.

Iată lista completă cu ingredientele din vaccinul Pfizer:

ARN mesager modificat (modRNA) care codifică glicoproteina virală Spike a virusului SARS-CoV-2 (acesta este elementul care asigură funcționarea vaccinului)

Lipide sau substanțe organice grase:

  • (4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate), 2-[(polyethylene glycol)-2000]-N, N-ditetradecylacetamide, 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine și colesterolul formează o bulă protectoare în jurul modRNA
  • Clorură de potasiu
  • Fosfat de potasiu monobazic
  • Clorură de sodiu (sare)
  • Fosfat de sodiu bazic
  • Sucroză (zahăr)

Ce conține vaccinul împotriva COVID-19 de la Moderna

Moderna, o altă companie care a primit recent autorizație de la Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA pentru vaccinul său împotriva COVID-19, a dat publicității ingredientele pe care le conține vaccinul împotriva noului coronavirus.

Vaccinul de la Moderna conține:

Acid ribonucleic mesager (mRNA)

Lipide sau substanțe organice grase:

  • SM(sphyngomyelin)-102, Polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC] și colesterolul formează o bulă protectoare în jurul mRNA
  • Trometamină
  • Clorhidrat de trometamină
  • Acid acetic
  • Acetat de sodiu
  • Sucroză (zahăr)

Vă mai recomandăm să citiți și:

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech

De ce şeful Pfizer încă nu s-a vaccinat? Explicațiile lui Albert Bourla

Avertizare: cei care știu că au alergii ar trebui să evite vaccinul Pfizer/BioNTech

Analiză: Cum a fost posibil ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie dezvoltate atât de rapid

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase