Iată metodele dovedite științific care te pot ajuta să renunți la fumat în 2021

14 01. 2021, 09:00

Tot mai mulți oameni își încep noul an cu intenția de a renunța la fumat. Vestea bună este că oamenii de știință continuă să descopere și să demonstreze care sunt cele mai bune metode de a-ți crește șansele de succes dacă și tu vrei să renunți la acest viciu.

Iată câteva metode susținute de date științifice pe care ai putea să le încerci.

Consilierea comportamentală

Studiile arată că renunțatul definitiv la fumat este mai ușor atunci când primim suport emoțional, de la profesioniști din domeniul medical sau de la consilieri psihologi. Rezultatele de la peste 300 de studii desfășurate pe  250.000 de oameni au arătat că persoanele consiliate privind renunțarea la fumat au înregistrat o creștere a ratelor de renunțare la fumat pe termen lung.

Suportul de la distanță

Există nenumărate motive, în special în situația actuală create de pandemia de COVID-19, pentru care ți-ar putea fi greu să te întâlnești față în față cu cineva pentru a primi suport comportamental.

Vestea bună este că studiile nu au descoperit diferențe clare între efectele suportului fața în față și cel de la distanță, cum ar fi consilierea prin telefon sau videoconferințe. De asemenea, tot mai multe cercetări arată că suportul pentru renunțarea la fumat livrat prin mesaje text poate crește șansele de succes.

Recompense financiare pentru renunțarea la fumat

Există noi dovezi care arată că programele ce recompensează oamenii care renunță la fumat duc la o creștere pe termen lung a renunțării la viciu. Aceste recompense pot include bani sau vouchere pentru bunuri și servicii.

Astfel de programe pot fi oferite de angajatori, iar unele regiuni din lume sunt oferite chiar de guverne.

Înlocuirea nicotinei

Terapia de înlocuire a nicotinei, cunoscută drept NRT, este sigură și a fost folosită pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat de zeci de ani. NRT poate fi prescrisă de cadrele medicale, însă în multe țări este disponibilă pentru achiziționare fără o prescripție medicală de la farmacii sau alte unități comerciale.

Dovezile au arătat că folosirea a două forme de NRT în loc de una crește șansele renunțării la fumat, în special folosirea de plasturi sau alte forme precum gumă, spray-uri sau pastile.

Combinarea medicamentelor cu suportul comportamental

Studiile au arătat că folosirea suportului comportamental, precum consilierea, și a medicamentelor, precum NRT, crește considerabil rata de renunțare la fumat. Așadar, pentru a avea cea mai bună șansă, ar fi indicat să combini metodele enumerate mai sus.

Țigările electronice

O analiză recentă asupra 50 de studii cu peste 12.000 de participanți a descoperit că țigările electronice cu nicotină ajută probabil oamenii să renunțe la fumat pentru cel puțin șase luni. De asemenea, metoda funcționează probabil mai bine ca NRT sau țigările electronice fără nicotină.

Totuși, încă mai avem nevoie de cercetări și dovezi de încredere pentru a cunoaște pe deplin efectele țigărilor electronice, scrie Science Alert.

Pur și simplu încearcă să fumezi mai puțin

Dacă deocamdată consideri că nu poți renunța la fumat, încearcă cel puțin să reduci câte țigări fumezi pe zi. Dovezile arată că dacă fumezi mai puțin, vei avea mai multe șanse de a renunța complet la fumat pe termen lung.

Așadar, atunci când simți că ești îndeajuns de pregătit, încearcă să folosești una sau mai multe metode descrise mai sus.

Câteva sfaturi de ținut minte

În primul rând, încearcă să nu te îngrijorezi de dependența de medicamente pentru renunțarea la fumat. Mulți oameni pot renunța la aceste medicamente fără probleme, iar dacă ajungi să folosești NTR pentru mai mult timp, ține minte că pericolul țigărilor vine de la gudron, nu de la nicotină.

În al doilea rând, dacă mai ai scăpări nu înseamnă că trebuie să renunță. Asta se poate întâmpla multor oameni și ar trebui să continui cu încredere să renunți la viciu.

În cele din urmă, nu te simți descurajat dacă ai încercat să renunți la fumat de mai multe ori și nu ai reușit. Multe persoane care au încercat de mai multe ori să renunțe la țigări reușesc până la urmă.

Poate că va fi nevoie de câteva încercări eșuate, însă poți fi sigur că ajutorul de care ai nevoie există.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu

Fumatul poate creşte riscul de depresie şi schizofrenie

COVID-19, un motiv în plus pentru a renunța la fumat

Regimul lui Kim Jong-Un interzice fumatul în locuri publice pentru a proteja „traiul igienic”