Home » Știință » Un dispozitiv wireless micuț ar putea fi soluția pentru obezitate și pierderea în greutate

Un dispozitiv wireless micuț ar putea fi soluția pentru obezitate și pierderea în greutate

Un dispozitiv wireless micuț ar putea fi soluția pentru obezitate și pierderea în greutate
Credit foto: Matthew Linguist, Texas A&M University College of Engineering
Publicat: 15.01.2021

Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M, Statele Unite ale Americii, au prezentat un dispozitiv minuscul, fără fir, care ar putea fi răspunsul pentru combaterea obezității.

El ar putea ajuta la pierderea în greutate prin stimularea terminațiilor nervoase, în special a nervilor vagi, care sunt responsabili de poftele alimentare. Acest dispozitiv ar putea fi introdus printr-o procedură simplă de implantare.

Potrivit Science Daily, micul dispozitiv wireless poate fi controlat extern de la o sursă de frecvență la distanță, deoarece nu are nevoie de un cablu de alimentare, spre deosebire de alte dispozitive.

Dispozitivul are forma unei palete și cuprinde microcipuri și micro LED-uri care se vor aprinde atunci când vizează terminațiile nervoase specifice. Micul dispozitiv fără fir va fi atașat la stomac, iar cercetătorii speră că într-o zi ar putea înlocui chirurgia de bypass gastric.

Cum ar putea beneficia persoanele obeze de acest dispozitiv

Obezitatea este asociată cu diverse probleme de sănătate, devenind o adevărată epidemie globală care afectează peste 650 de milioane de oameni din întreaga lume. De exemplu, sistemul de îngrijire a sănătății din Statele Unite înregistrează în fiecare an costuri de aproximativ 147 miliarde dolari din cauza obezității. De asemenea, dă naștere la alte condiții severe de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

De obicei, persoanele obeze se îndreaptă spre diete și exerciții fizice, dar uneori rezultatele ar putea lua o întorsătură drastică, deoarece persoana ar putea ajunge la o intervenție chirurgicală de bypass gastric. Este o procedură invazivă prin care se face o pungă în interiorul stomacului și se redirecționează sistemul digestiv. Din păcate, această procedură necesită mult timp pentru ca persoana să se recupereze.

Unul dintre autorii studiului, profesor asistent Dr. Sung Il Park de la Departamentul de Inginerie Electrică și Calculatoare al Universității Texas, SUA, a declarat că scopul lor în fabricarea dispozitivului fără fir este de a dezvolta un instrument care va necesita doar o intervenție chirurgicală simplă și care va stimula nervii vagi.

Vă invităm să citiți și:

Tratament inedit pentru obezitate

Agenţia americană pentru medicamente a autorizat comercializarea unui implant contra obezităţii

6 lucruri pe care le faci zilnic şi care îţi afectează grav sănătatea

Statul pe scaun, obiceiul inocent care scurtează viaţa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase