Primul dispozitiv portabil de testare a sângelui care îți arată dacă ai suferit o contuzie cerebrală, în doar 15 minute, a fost aprobat de FDA

29 01. 2021, 08:41
Sursă foto: Pixabay

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat primul dispozitiv portabil de testare a sângelui. Acesta poate fi utilizat pentru evaluarea leziunilor cerebrale traumatice ușoare (TBI) în doar 15 minute. În datele publicate anterior, dispozitivul a arătat că prezice aceste leziuni mai bine decât o scanare CT. De asemenea, ar putea fi mult mai ieftin.

Aparatul de analiză a sângelui i-STAT ™ Alinity ™ Abbott testează probele de sânge pentru doi biomarkeri importanți asociați cu TBI: UCH-L1 și GFAP. Aceste proteine ​​au, în mod normal, un nivel crescut în sângele pacienților care au suferit o comoție cerebrală sau un traumatism cranian, ne informează IFLScience.

„Furnizorii de servicii medicale au așteptat multă vreme să apară un astfel de test de sânge pentru creier. Acum avem unul. Nu poți trata ceea ce nu știi. Medicii vor fi echipați cu informații critice, obiective, care îi vor ajuta să ofere cea mai bună îngrijire posibilă. Pacienții vor putea să ia măsurile corecte pentru recuperare”, a declarat într-un comunicat de presă Beth McQuiston, directorul companiei medicale.

A apărut primul dispozitiv portabil de testare a sângelui pentru cei cu leziuni cerebrale

Aceste leziuni cerebrale sunt foarte frecvente în sporturile de contact. De exemplu, fotbalul american, rugby și fotbal, unde jucătorii lovesc mingea cu capul. De asemenea, apar și în alte sporturi de contact fizice, cum ar fi lupte sau arte marțiale mixte. Cu toate acestea, evaluarea rapidă și diagnosticarea unei persoane care a suferit o astfel de leziune a reprezentat o adevărată provocare până acum.

Pacienții ajung, de obicei, la spital la o perioadă bună de timp după ce au suferit leziunea, deoarece nu există un test de evaluare imediată disponibil. În prezent, dacă o persoană prezintă simptomele unei comoții cerebrale, trebuie să meargă la spital. Aici fac un CT, apoi datele sunt interpretate de un medic care decide dacă este sau nu prezentă vreo leziune pe creier.

„Evaluarea leziunilor cerebrale este complexă. Cercetările arată că descoperim doar aproximativ jumătate dintre cei care se prezintă la spital cu suspiciune de comoție cerebrală”, a declarat Geoffrey Manley. El este vicepreședintele secției de Chirurgie Neurologică la Universitatea din California, San Francisco, SUA.

„Dincolo de cei care merg la spital pentru o suspiciune de leziune pe creier, sunt și mulți alții care nu o fac niciodată. Un test de acest gen ar putea încuraja mai mulți oameni să fie testați după un traumatism cranian. Acest lucru este vital deoarece neprimirea unui diagnostic la timp poate fi periculoasă”, a mai afirmat Manley.

Vă recomandăm să citiți și:

Noile dispozitive electronice promit o stare de sănătate mai bună

Dispozitivul inventat de inginerul care a creat ABS-ul ar putea opri pandemia COVID-19

Îmbrăcămintea care distruge toate virusurile cu care intră în contact

Un dispozitiv flexibil ar fi mai eficient în transplantarea celulor la diabetici